HeatXL zet energie-efficiënte infrarood verwarming op de kaart

De warmtepomp wordt vaak naar voren geschoven als de gedoodverfde opvolger van de cv-ketel, terwijl er alternatieven zijn die minstens zo goed – zo niet beter – zijn als deze pompinstallaties. Infrarood verwarming is namelijk energiezuinig, efficiënt en geheel naar de smaak van de gebruiker in te richten. Volgens directeur Freek Houtepen van HeatXL infrarood verwarming bestaat er echter nog veel onwetendheid over deze verwarmingsbron.

Zowel de cv-ketel als de warmtepomp verwarmen lucht in de ruimte. “De werking van deze systemen is wat dat betreft vrijwel identiek. Infrarood verwarming is echter efficiënter en zet elektriciteit om in warmte en richt deze warmte direct op mensen en objecten,” weet Houtepen. “Omdat je niet in eerste instantie de lucht verwarmt, maar de objecten, bespaar je circa 30 procent op energiekosten. Omdat dit systeem echter een stekker heeft, denken veel mensen dat infrarood verwarming veel energie kost. Geheel ten onrechte. Nederland is een traditioneel land en het kost tijd voordat nieuwe ideeën ingeburgerd raken.” Het onder de aandacht brengen van infrarood verwarming is de missie van HeatXL dat sinds 2008 systemen van gerenommeerde Europese fabrikanten levert.

Onwetendheid viert hoogtij als het om infrarood verwarming gaat. Dat ligt onder meer aan het gebrek aan regelgeving en normering op dit gebied. Zo ontstaat wildgroei, meent Houtepen: “Omdat infrarood hip klinkt, worden lang vergeten elektrische warmtepanelen onder de noemer ‘infrarood panelen’ opnieuw op de markt gebracht. Dat kan allemaal ‘dankzij’ een gebrek aan regelgeving. Aan de paneeltemperatuur merk je direct of je met authentieke infrarood panelen te maken hebt of dat het om een ouderwets elektrisch warmtepaneel gaat. Voor ons als importeur is er een grote taak weggelegd in de vorm van voorlichting. Naast de consument moet ook de installateur geschoold worden en weten of hij met een ouderwets, elektrisch warmtepaneel of een energiezuinig infrarood verwarmingssysteem te maken heeft.”

HEATXL welltherm_standaarddivers-750x550
Infrarood versus warmtepomp
Dan wordt het nu tijd voor de hamvraag. Hoe verhoudt infrarood verwarming zich tot haar grote concurrent: de warmtepomp? “Er zijn verschillende punten waarop je deze systemen met elkaar moet vergelijken. Denk dan onder meer aan aanschaf- en onderhoudskosten en levensduur,” verduidelijkt Houtepen. “Infrarood panelen zijn goedkoper in aanschaf dan warmtepompen, want bij dat laatstgenoemde systeem heb je ook met vloerverwarming, radiatoren, aansluitkosten en dergelijke te maken. Als het niet heel koud is, ligt het energieverbruik van beide systemen ongeveer gelijk. Mocht de temperatuur onder het vriespunt komen, dan wint het infrarood paneel het qua energie-efficiency. Warmtepompen moeten namelijk vaak elektrisch bijverwarmen om het behaaglijk te krijgen, terwijl de panelen hun hoge warmterendement behouden. Ook op het gebied van onderhoudskosten wint het onderhoudsvrije infrarood paneel het van de warmtepomp.

Qua koeling wint de warmtepomp het van de infrarood verwarming, want het laatstgenoemde systeem kan enkel verwarmen. Een ander punt is dat je warmtepompen in de ruimte kunt wegwerken, terwijl infrarood panelen altijd zichtbaar zijn.  Het is echter wel mogelijk om de panelen naar eigen inzicht te ontwerpen en op een natuurlijke of speelse manier in de ruimte te verwerken. “De panelen zijn van glas of metaal en voorzien worden van een foto of kunstwerk,” weet Houtepen. “Het is ook mogelijk om een krijtbord te installeren. De panelen zijn in verschillende afmetingen en formaten beschikbaar en kunnen ook in het plafond worden ingelegd. We helpen klanten desgewenst bij het maken van de juiste keuze voor een paneel. In de basis zijn wij leverancier, maar we leggen ons ook toe op advisering. Tot onze klantenkring behoren technische groothandels en installateurs in Nederland en België. Ook leverden wij projecten voor woningstichtingen, projectbouwers en turn-key trajecten in de zakelijke omgeving. Het is uiteraard ook mogelijk om ons systeem in combinatie met elektrische verwarmingsinstallaties en warmtepompen toe te passen. Dat gebeurt al in diverse projecten.”

In samenwerking met vakgenoten uit Nederland, Duitsland en Oostenrijk is HeatXL bezig om een Europese branchevereniging op te stellen en ervoor te zorgen dat er een Europese normering en wetgeving op het gebied van infrarood verwarming komt.


Voor meer informatie verwijzen wij door naar HeatXL Meer informatie