Overspanningsbeveiliging: markt vraagt om totaalconcept

De kennis van bliksem- en overspanningsbeveiliging in de markt is niet heel groot. Dat zegt Peter Teunis van Dehn Nederland. Dehn is sinds 1 januari 2018 onder de eigen naam actief op de Nederlandse markt om de kennis en de producten van Dehn breed uit te dragen. Er bestaan volgens Teunis nogal wat misvattingen op het gebied van overspanningsbeveiliging. “Ons doel is om de markt naar een hoger en veiliger niveau te tillen, bij voorkeur met totaalconcepten.” Onder totaalconcepten worden projecten verstaan waar zowel aarding als bliksem- en overspanningsbeveiliging kan worden toegepast. Daarnaast staat Dehn aan de vooravond van de lancering van een uniek nieuw product.

Dehn is een Duitse fabrikant, welke wereldwijd actief is, met producten in aardings-materiaal, bliksem- en overspanningsbeveiliging en beschermingsmiddelen. “Dehn heeft de filosofie om in landen met potentie een eigen verkooporganisatie op te richten, waaronder Nederland,” zegt Teunis. Dehn Nederland staat in nauw contact met het moederbedrijf in Duitsland om snel in te kunnen spelen op vragen en ontwikkelingen in de markt. De markt vraagt namelijk om totaalconcepten.

Softwaretool
De markt trekt aan, ook die van bliksem- en overspanningsbeveiliging. “Neemt niet weg dat de kennis op dit vlak schaars is, ook om passende adviezen te kunnen geven,” constateert Teunis. “Het is een nichemarkt, veelal een onderdeel binnen de elektrotechniek en niet zelden een ondergeschoven kindje. Gespecialiseerde bliksem- en aardingsinstallateurs uitgezonderd. Zij maken dan ook veelal gebruik van de Dehn softwaretool om risicoanalyses te doen en de juiste installatie te ontwerpen. Maar het kan als ‘buitenstaander’ inderdaad als lastig worden ervaren, zeker als je niet in de materie zit. Lang niet alle aspecten zijn eenvoudig te definiëren, vooral niet bij de meer complexe projecten. Het is één van de taken van Dehn Nederland om de kennis van overspanningsbeveiliging breder uit te dragen. We geven dan ook met enige regelmaat lezingen en in-house trainingen aan de hand van concrete (praktijk)voorbeelden.”

Misvattingen
Een misvatting is volgens Teunis dat een overspanningsbeveiliging niet nodig is als er geen bliksemafleiding is geïnstalleerd. “Een overspanningsbeveiliging kan perfect functioneren zonder bliksemafleiding. Een gebouw kan ook gevolgen ondervinden van een indirecte blikseminslag tot wel 2 kilometer afstand. Een overspanningsbeveiliging kan daarnaast zijn meerwaarde bewijzen als er trafo’s in- of uitgeschakeld worden of als er een generator wordt bijgeschakeld. Het kan pieken in het stelsel veroorzaken; de meeste moderne elektronica is niet bestand tegen dergelijke rimpels in het net. Tot slot is de toepassing van overspanningsbeveiliging een hot item in het beschermen van PV-installaties (zowel aan de DC- als aan de AC-kant).”

In oktober presenteert Dehn een uniek product in haar assortiment. Het gaat om een overspanningsbeveiliging met ingebouwde geavanceerde voorzekering, gebaseerd op de reeds bestaande CI-techniek. En daar blijft het volgens Teunis niet bij. “We komen met nog meer noviteiten, waarbij de focus ligt op het toepassen van de producten binnen totaalconcepten. In de toekomst zullen we zowel bliksem- als overspanningsbeveiliging steeds meer conceptueel gaan aanbieden samen met onze partners.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar DehnMeer informatie