Plug&Play duurzaamheidsconcept voorziet in energiebehoefte

Tegen 2050 moeten alle woningen van hun gasaansluiting verlost zijn. Nederland moet van de fossiele brandstoffen af en de weg naar duurzaamheid inslaan. Talloze alternatieven worden bedacht, maar aan een totaalconcept ontbrak het nog. Met het VolThera Plug&Play concept lanceert AliusEnergy een duurzaamheidsconcept waarmee huiseigenaren volledig kunnen voorzien in hun energiebehoefte zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen.

AliusEnergy is gestart als installateur van zonnepaneelinstallaties maar door de jaren heen uitgegroeid tot duurzame groothandel en vooral ook kenniscentrum. “Een sterke innovatieve drive, zit in ons DNA,” zegt Peter de Bree van AliusEnergy. “Zo maken we bewuste keuzes in de componenten die we leveren voor zonnepaneelinstallaties en bieden we ook een eigen montagesystemen voor deze installaties. Allemaal gericht op kwaliteit en functionaliteit. In dat kader hebben we eind vorig jaar ons unieke VolThera Plug&Play duurzaamheidsconcept gelanceerd, een totaalconcept waarin we pv combineren met het genereren van warmte.”

PV-T zonnepanelen
Het VolThera concept bestaat uit zogenaamde PV-T zonnepanelen, een combinatie van een standaard zonnepaneel met een thermische collector erachter, legt De Bree uit. “Wat gebeurt er vandaag de dag? Daken worden vol gelegd met een allerlei verschillende oplossingen. Het zorgt voor een enorme ratjetoe en komt de esthetische kwaliteit van de gebouwde omgeving niet bepaald ten goede. Met de PV-T zonnepanelen wordt een uniforme uitstraling verkregen én kunnen tegelijk twee ‘installaties’ worden bediend. Behalve in de opwekking van elektriciteit voorzien de panelen ook in warmte. In de vrije ruimte achter het paneel plaatsen we namelijk een kunststof warmtewisselaar die kan worden ingezet als bron voor een warmtepomp. De warmtepomp zorgt ervoor dat de warmte die achter de panelen ontstaat, door de warmte van de zon en lucht, naar de juiste temperatuur gebracht wordt zodat het te gebruiken is voor de vloerverwarming en het warme tapwater waarmee bijvoorbeeld gedoucht wordt.”

Met deze PV-T panelen is het niet meer nodig om een aardwarmtebron te slaan of een buitenunit te plaatsen, maar ligt de bron in feite op het dak achter de zonnepanelen. Een ander voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld een zonneboiler is volgens De Bree dat de installatie geen zon nodig heeft om warmte te genereren. De warmtepomp is in staat om warmte uit de omgevingstemperatuur te halen, zodat de PV-T panelen ook effectief zijn in de winter en als het donker is. De standaard panelen leveren omgerekend gemiddeld zo’n 265 kWh per jaar aan elektriciteit én tegelijk ruim vier keer zoveel aan warmte.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar AliusEnergyMeer informatie