Van gas los met een pelletkachel

De van gas los campagne van de Nederlandse overheid heeft behoorlijk wat reuring veroorzaakt in de markt. Meest ‘bekend’ alternatief voor de aardgasketel is de warmtepomp, maar volgens Theo de Groot van Atechpro is een pelletketel misschien nog wel een beter alternatief. Te meer daar een pelletketel de cv-ketel vrijwel één op één kan vervangen, zonder consequenties voor het bestaande afgiftesysteem, en het rendement van 96-97% ongeëvenaard is.

Bij een cv-ketel is water de drager van de energie, begint de Groot. “Voor een pelletkketel is dat niet anders. Alleen wordt de pelletketel gevoed door biomassa in plaats van aardgas. Biomassa in de vorm van houtkorrels, -chips of zelfs houtblokken afhankelijk van het type ketel. De toevoer gebeurt semi- of volledig automatisch via vijzels waarop de brander automatisch wordt ontstoken. Het afgiftesysteem is identiek aan de gasketel. We kunnen met een pelletketel dus heel eenvoudig bestaande installaties één op één overnemen.”

Vergelijkbaar comfort
Atechpro is sinds 2010 importeur van KWB biomassaketels, een Oostenrijks fabricaat. “Ook voor die tijd waren we al ettelijke jaren bezig met het engineeren en installeren van biomassa installaties,” zegt De Groot. “KWB is een begrip in thuisland Oostenrijk. We zien dat met name de laatste jaren de pelletketel ook in Nederland en België aan populariteit wint. Begrijpelijk ook, want het comfort is vergelijkbaar aan dat van een cv-ketel en in sommige gevallen zelfs nog hoger. We kunnen met een pellelketel relatief eenvoudig temperaturen van 90-95 graden Celsius halen. Dat maakt de ketel uitermate geschikt voor toepassing in bestaande bebouwing, monumentale panden, kastelen, maar ook voor complete (nieuwbouw)wijken al dan niet in collectief. Hij neemt wel iets meer ruimte in beslag. Ga uit van zo’n 6m2 voor de ketel en nog eens eenzelfde oppervlakte voor de opslag van de brandstof als gekozen wordt voor een automatische toevoer. Voor vrijstaande woningen en appartementencomplexen vaak geen probleem en voor rijtjeswoningen kan een collectief systeem soelaas bieden. We kunnen op die manier tot wel honderden woningen tegelijk bedienen.”

Circulaire energievoorziening
Een pelletketel is geschikt voor meerdere typen brandstoffen. De Groot: “De ketels draaien op houtsnippers en pellets (restafval uit houtzagerijen), maar kunnen ook prima uit de voeten met agrarische reststoffen, zoals kernen van mais, olijfoliepitten en miscanthus. Dat laatste is een gewas dat zich makkelijk laat telen, de grond niet verarmt, CO2 en zelfs fijnstof afvangt. Kortom, duurzaamheid ten top. Een pelletketel is extreem schoon en uiterst efficiënt met een rendement van wel 97%, gemeten in de praktijk.” En het onderhoud? Een servicebeurt ieder jaar is volgens De Groot aan te bevelen. “We legen dan direct de ‘asbak’. De as die vrijkomt bij het verwarmen met biomassa kan weer terug in de natuur worden gebracht. Hiermee ontstaat een circulaire hernieuwbare energievoorziening die nooit opraakt. Biomassa is een fantastische natuurlijk accu, in mijn ogen een grote kanshebber in de energievoorziening van de toekomst.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar AtechproMeer informatie