Goede luchtbevochtiging dringt ziekteverzuim terug

Onafhankelijke onderzoekinstituten tonen al jarenlang aan dat er een direct verband is tussen de luchtvochtigheid en de verspreiding van bacteriën en virussen in een ruimte. Toch is dit bij veel ontwerpers en gebruikers van gebouwen onbekend, waardoor luchtvochtigheid als een luxe wordt gezien. Het gevolg is dat gebruikers van kantoorruimtes zich onprettig voelen en een griepepidemie snel om zich heen grijpt. Dit kan volgens accountmanager Robin Wilke van Condair voorkomen worden door de toepassing van een bevochtigingsysteem.

Wilke benadrukt dat een geopend raam de luchtvochtigheid in een ruimte niet verhoogt. Een goede luchtcirculatie is geen luxe, maar bittere noodzaak. Luchtbevochtiging is net als verwarming en ventilatie essentieel voor een gezond en comfortabel binnenklimaat. “Niet investeren in luchtbevochtiging kost veel geld door onnodig ziekteverzuim en minder productieve medewerkers. Klachten als droge ogen, een droge keel, verkoudheid, griep, hoofdpijn en huiduitslag zijn daar voorbeelden van. Het ziekteverzuim in Nederland is gemiddeld 4 procent. Een belangrijk deel daarvan is kort verzuim door verkoudheids- en griepklachten. Met de juiste luchtbevochtiging kan dat verzuim sterk gereduceerd worden,” benadrukt Wilke.

Hoe weet je of jouw gebouw aan de juiste luchtvochtigheidseisen voldoet? “Hiervoor kunnen berekeningen en metingen worden verricht,” stelt de accountmanager. “Condair kan organisaties hierbij adviseren. We bezoeken de werkplek en voeren metingen uit met dataloggers. Op basis van de gewonnen gegevens en berekeningen zetten we vervolgstappen.” Er wordt vervolgens voor een locatie specifieke oplossing gekozen. Daarbij staan hygiëne en duurzaamheid centraal.

draabe-nanofog-neubau-norderstedt

Maatoplossingen
Condair heeft als enige bevochtigingsfabrikant alle bevochtigingstechnieken in eigen huis. Of het nu gaat om een budgettaire of een premium oplossing gaat: er is altijd een passende oplossing voor handen. “Wanneer uw gebouw geen ventilatiesysteem heeft of wanneer plaatsing van een luchtbevochtiger hierin niet mogelijk is, adviseren wij directe ruimtebevochtiging.  Met bijvoorbeeld de Condair Draabe NanoFog luchtbevochtiging kan er vrijwel geruisloos en hygiënisch direct in de ruimte worden verneveld. De NanoFog is ook toepasbaar in kleinere en ruimtes  met lage plafonds. Ook gevoelige productieomgevingen kunnen hiermee bevochtigd worden,” stelt de accountmanager.

De zorgsector profiteert dan weer van alle mogelijkheden van de Condair DL. “De operationele kosten van deze adiabatische bevochtiger zijn de laagste in de markt. Dit systeem maakt gebruik van een gepatenteerde naverdampingssectie,” weet Wilke. “Hiermee wordt de hoogste efficiëntie en hygiëne bereikt. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat de Condair DL de enige adiabatische luchtbevochtiger op de markt is die veilig toepasbaar is in verpleeg- en ziekenhuizen.”


Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Condair Meer informatie