ACR maakt zich sterk voor het binnenklimaat

Luchtbehandeling is een actueel thema. Gebalanceerde ventilatie (CO2 gestuurd), luchtvochtigheid en temperatuurregulering zijn essentieel voor elke werkplek. ACR maakt zich sterk voor het binnenklimaat in uiteenlopende panden. Denk dan onder meer aan kantoren, winkels, woningen en ziekenhuizen et cetera.

Algemeen directeur Jacques Robeerst van ACR legt uit wat de firma kan betekenen voor organisaties die de effectiviteit van hun medewerkers willen verhogen en tegelijkertijd op energiekosten willen besparen. In het Bouwbesluit 2012 zijn voorschriften vastgelegd op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. In veel panden doet men vaak weinig aan warmteterugwinning,” stelt Robeerst. Daar moet verandering in komen, vindt de algemeen directeur: “Door in een installatie die aan warmteterugwinning (WTW) doet te investeren, kun je op jaarbasis flink veel energie besparen. Die besparingen kunnen variëren van een paar honderd tot duizenden euro’s.”

Goede luchtventilatie voorkomt gezondheidsklachten en verhoogt de productiviteit. Ventilatie met WTW verdient zichzelf terug als het gaat om het terugdringen van ziekteverzuim en energiekosten. “Met de toepassing van een counterflow warmtewisselaar van ACR kun je een rendement van 90 procent behalen. Als het buiten bijvoorbeeld 10 graden vriest, zorgt de warmtewisselaar ervoor dat deze verse lucht tot circa 18 graden opgewarmd wordt. Dat scheelt veel in de stookkosten, want er hoeft veel minder verwarmd te worden. De verwarming van 18 naar 21 graden ophogen, kost een stuk minder energie dan van -10 naar 21 graden.”

DOUBLE

Breed inzetbaar
Warmteafgiftesystemen en de luchtverversingsinstallaties worden vaak apart van elkaar geïnstalleerd. Dat kan slimmer en dat is dan ook de reden dat ACR de zogenaamde ‘Double unit’ ontwierp. “Deze fancoil kan zowel verwarmen als koelen,” vertelt Robeerst. “Deze unit bevat tevens een ingebouwd WTW-systeem met gebalanceerde ventilatie. Ook is een bypass aangebracht. Er kan ook voor een CO2 besturing van de EC plug fans met ingebouwde CO2 opnemer gekozen worden.” De Double unit wordt inmiddels al op succesvolle wijze bij een aantal projecten toegepast. Zo maakt het ‘Starbed Hotel’ in Amsterdam al gebruik van deze unit. Het hotel telt 245 kamers. De Double unit doorstond de gelijkwaardigheidstest bij bureau BRC en staat inmiddels op de ISSO-lijst. Het systeem is tevens opgenomen in de EPC software van UNIEC.

Iseries schema

Warmtepompen
ACR biedt de keus uit verschillende warmtepompen. De Argo I-series kan koud en warm water maken voor bijvoorbeeld vloerverwarming of -koeling of fancoils. “De I-series bevat de mogelijkheid om een eMix-module aan te sluiten, zodat er warm tapwater tot wel 80 graden Celsius gemaakt kan worden. Dat gebeurt zonder tussenkomst van een elektrisch verwarmingselement,” stelt Robeerst. Tevens kunnen losse split airco units op de I-series aangesloten worden. Als de airco in de zomer aanstaat, wordt de opgenomen warmte teruggebracht naar warm tapwater. Zo ontstaat een zogenaamd ‘heat recovery’ systeem. “Ik denk dat deze ontwikkelingen ervoor zorgen dat de laatste uren van de CV-ketel nu echt geslagen zijn. Volgens mij is 80 procent van de Nederlandse huishoudens over een jaar of 25 wel aangesloten op een warmtepomp. Onlangs is in het klimaatakkoord vastgelegd dat er vanaf 2030 geen gasaansluitingen meer bijkomen. In 2050 gaat de gaskraan definitief dicht en kan niemand meer om het tijdperk van de warmtepomp heen!”


Voor meer informatie verwijzen wij u door naar ACR Meer informatie