Big data helpen slim waterleidingnetwerk

Big data over druk-, flow-, niveau- en waterkwaliteitssensoren, die in toenemende mate geplaatst worden in het waterleidingnet, gaan helpen om het 9.000 kilometer lange leidingnet van de provincie Friesland beter aan te sturen en de kwaliteit van het drinkwater te meten.

Drinkwaterbedrijf Vitens kan door slimme analyse van de big data water besparen en het energieverbruik naar beneden brengen. Tevens kan Vitens de klant real-time en proactief informeren over afwijkingen. Vitens riep data-analisten in december 2015 via LinkedIn op mee te doen aan een Open Data Challenge. Dertig partijen (consultants, big data-bedrijven, ZPP’ers en studenten) gingen in op de vraag en analyseerden de 5 gigabyte aan gegevens over druk-, flow-, niveau- en waterkwaliteitssensoren in het Friese waterleidingnet. Zij keken naar de mogelijkheden van deze data en de afwijkingen die deze gegevens lieten zien voor de hele regio Friesland en kansen die dit biedt om de bedrijfsvoering te verbeteren en communicatie naar klanten te versnellen.

De gecombineerde inzending van data-analisten Anchormen en ICRIS werd uiteindelijk gekozen als meest veelbelovende project. Zij zetten krachtige en geavanceerde big data-technieken in om patronen in de complexe dataset te herkennen. Zo is bijvoorbeeld aangetoond dat het gedrag van een bepaalde afsluiter in het netwerk regelmatig bruin water veroorzaakt verderop in de leidingen. Door met deze big data-technieken dit voortaan continu te berekenen, kan Vitens de waterkwaliteit verbeteren en bruin water richting klanten voorkomen.