Brandveiligheid gebouwen is topprioriteit

1.3_04

Naar aanleiding van de brand in de Londense Grenfell Tower wordt er nu op Europees niveau veel gediscussieerd over de brandveiligheid van gebouwen. “Spijtig dat er eerst een ramp moet gebeuren om het thema op de agenda te krijgen,” zegt Koen Van Gasse van Soudal. “Als grote Europese speler dragen wij die boodschap al vele jaren naar buiten om gezamenlijk tot brandveilige gebouwen te komen.” Van Gasse maakt zich namelijk ernstig zorgen over de brandveiligheid van een groot aantal gebouwen.

De groep Soudal is een Belgische fabrikant van siliconen, stopverf, polyurethaanschuim, lijmen en vochtweringsproducten in de bouwsector. “We beschikken over een speciale lijn producten toepasbaar voor het brandwerend afdichten van doorvoeren en -voegen, zodanig dat de compartimentering gevrijwaard is, en produceren afdichtingen rond kozijnen van brandwerende deuren,” verklaart Van Gasse. “We zijn actief in meer dan vijftig landen, produceren in Europa en ver daar buiten, waaronder in Chili, India, de Verenigde Staten en China.” Sinds de ramp in Londen is er plots volgens Van Gasse meer bewustzijn bij het publiek rond het thema brandveiligheid.”

 

Nationale verschillen
Ondanks de Europese regelgeving op het gebied van brandveiligheid zien we sterke nationale verschillen, constateert Van Gasse. “In Nederland en België liggen de eisen gelukkig over het algemeen op een hoog niveau, in andere landen zoals het Verenigd Koninkrijk en vele zuid Europese landen helaas nog niet. Neemt niet weg dat er ook in Nederland en België nog altijd vele panden zijn gebouwd in een periode met minder aandacht voor brandveiligheid. Als Soudal proberen we altijd de juiste informatie te verstrekken naar de verwerkers om tot een optimale brandveiligheid te komen. En dat begint eigenlijk al met logisch verstand; ‘bezint eer ge begint’. Welke producten ga je toepassen en waarom?”

Fire_11

Gecertificeerde totaalconcept
Van Gasse bespreekt enkele highlights uit het assortiment van brandwerende producten. “Op het gebied van brandwerende deuren verandert het speelveld enorm door de omschakeling van nationale richtlijnen naar een Europese regelgeving, zijnde de CE markering. Voor wat betreft brandwerend voegwerk bieden we passende producten en oplossingen op maat, ook voor de nieuwe en traditionele bouwmaterialen die de afgelopen jaren zijn geïntroduceerd. We bieden oplossingen op maat voor een optimaal veiligheidsniveau. Tot slot houden we op vlak van het afdichten van brandwerende doorvoeren continu de vinger aan de pols om de juiste oplossing te blijven aanbieden. Relatief nieuw is het gecertificeerd totaalconcept, bestaande uit drie producten. Het systeem bestaat uit een 2-componenten brandwerend schuim (Soudafoam FR 2K), een brandwerend acrylaat (Firecryl FR) en een brandwerend isolatiemateriaal om kabelgoten en kabels brandwerend te isoleren (Fireblanket). Op die manier bieden we een gegarandeerde brandweerstand van 120 minuten.”


Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Soudal Meer informatie