Cursus starten met de verplichte Veiligheidsladder

Per 1 januari 2022 nemen de partijen, die de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) ondertekenden, veiligheidsbewustzijn als verplichting op in aanbestedingen of contracten. Betrokken partijen en hun onderaannemers moeten gecertificeerd zijn volgens de Veiligheidsladder/Safety Culture Ladder. Alle betrokken partijen in die keten, dus opdrachtgever en opdrachtnemers moeten gecertificeerd zijn. Bouwend Nederland steunt dit initiatief en organiseert een cursus ‘Starten met de Safety Culture Ladder in de bouw’.

Even geen helm op, even geen zekering. Nee, dat kan natuurlijk niet. Enkele grote opdrachtgevers in de bouw en infra (waaronder Rijkswaterstaat, Rijksvastgoedbedrijf en een aantal (grote) bouwers) ondertekenden daarom in 2014 samen een Governance Code Veiligheid in de Bouw. Voortvloeiend uit het programma Veiligheid in Aanbestedingen (ViA) van die Governance Code verplichten zowel opdrachtgever als opdrachtnemer zichzelf per 1 januari 2022 gecertificeerd te zijn voor minimaal trede 2 van de Veiligheidsladder en per 1 januari 2024 voor minimaal trede 3.

Bouwend Nederland heeft ervaring met de snelheid waarmee ontwikkelingen in de bouwkolom worden opgepakt. “Grote en middelgrote bedrijven hebben nu eenmaal meer middelen en capaciteit om vlotter op ontwikkelingen in te spelen dan het midden- en kleinbedrijf”, zegt Tom van Eck van Bouwend Nederland . “Samen met Aboma hebben we een cursus ontwikkeld om de betrokken ondernemers met self-assessment op weg te helpen. Deze training is al eerder gehouden en wordt gewaardeerd. De volgende cursus ‘Starten met Safety Culture Ladder‘ is de bouw wordt gegeven op 10 maart (eerste deel) en 29 maart (tweede deel) in Postillion Hotel Bunnik. Inschrijven kan via: Starten met de Safety Culture Ladder in de bouw. (via Bouwend Nederland)