Dertig projecten in tweede ronde Woningbouwimpuls

Met extra geld van het kabinet kunnen nog eens bijna 45.000 nieuwe woningen versneld worden gebouwd, meldt minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Het gaat om dertig projecten verspreid over het land, die zijn goedgekeurd door een voor hiertoe ingestelde commissie.

Met de projecten is 266 miljoen euro gemoeid, afkomstig uit een potje van 1 miljard euro dat het kabinet in 2019 had gereserveerd voor de zogeheten Woningbouwimpuls. Bedoeling hiervan is de bouw van ‘betaalbare’ woningen te stimuleren. Twee derde van de extra huizen is bestemd voor starters en mensen met een laag of middeninkomen. De bouw moet uiterlijk in 2023 beginnen.

De nu toegekende projecten zijn volgens de woonminister divers van aard. Zo gaat het in elf gevallen om de transformatie van bedrijfsterreinen en vier kantoorgebieden; daarnaast worden zeven stationsomgevingen en drie stadscentra verdicht met woningbouw.

Het gaat onder meer om de stationsomgeving in Hilversum, Leiden, Hengelo en Zwijndrecht. Den Haag telt met drie projecten. Ook de tweede fase van IJburg in Amsterdam, het Hoefkwartier in Amersfoort, de Entree in Zoetermeer zijn aangewezen, alsook plannen in onder meer Dronten, Ede, Eindhoven, Groningen, Nijmegen en Z