Drie YuMi’s geactiveerd bij ABB

ABB laat voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis drie co-robots met elkaar samenwerken. Doekle Terpstra, voorzitter van Uneto-VNI, activeerde samen met de Edese burgemeester Cees van der Knaap, drie zogenoemde YuMi’s.

De drie co-robots (collaborative robot) gaan op de productielocatie van ABB in Ede aan de slag op de nieuwe productie- en mechanisatielijn die de nieuwe hollewanddoos HW52-F assembleert. Deze innovatie garandeert de productie in Ede; ook op de lange termijn.

Doekle Terpstra, voorzitter van Uneto-VNI: “Digitalisering en robotisering krijgen een grote impact op de technische branches. Niet alleen in de productie van apparatuur, maar ook bij de assemblage. We zullen steeds vaker zien dat gebouwdelen al kant en klaar worden afgeleverd op de bouwplaats. Dat levert niet alleen veel tijdwinst op, maar betekent ook een impuls voor de kwaliteit. Net als bij andere baanbrekende innovaties verwacht ik niet dat robotisering uiteindelijk werkgelegenheid kost. Wel zal het een verschuiving teweeg brengen in het soort werk. Er zullen functies verdwijnen, maar ook zorgen voor nieuwe, hoogwaardige banen.”