Duurzame bedrijfskleding

Als producent van werkkleding is Orcon workwear al meer dan honderd jaar (!) actief op de Nederlandse markt. Op de Installatie Vakbeurs presenteert de fabrikant een nieuw kledingconcept dat breed ingezet kan worden en volgens Orcon perfect aansluit op de eisen van een installatiebedrijf. Binnen hetzelfde design en pasvorm kan zelfs het complete bedrijf worden aangekleed. Daarnaast lanceert de producent op de beurs het Infinity concept, duurzame bedrijfskleding volgens de circulaire economie.

De kledingcollectie Orcon Capture is volgens Guido Isselman van Orcon workwear breed inzetbaar, zowel aan de ‘lichte’ kant als in zware industriële omgevingen. “Het concept gaat uit van een vergelijkbaar design en dito pasvorm voor alle disciplines binnen een bedrijf, ook als er extra veiligheidseisen worden gesteld. Dat maakt dat een bedrijf zich naar buiten toe op een uniforme manier kan presenteren. Met deze kledingcollectie richten we ons met name op de installatiebranche en de transport- en logistieksector. Datzelfde geldt voor onze innovatieve duurzame kledinglijn Infinity, een gezamenlijk initiatief geïnitieerd door de Dutch Circular Workwear Association, waarvan Orcon medeoprichter is. Ons doel is dat binnen vijf jaar tenminste 40% van alle bedrijfskleding die de fabriek verlaat, geheel circulair geproduceerd is.”

 

Circulaire bedrijfskleding ORCON_BRANDIMAGE_2-480x320
Produceren volgens het circulaire concept bespaart volgens Isselman maar liefst 99% aan afval, de CO2 uitstoot is 60% lager en er wordt ruim 75% minder water verbruikt tijdens het productieproces. “Behalve deze enorme besparingen is ook de hele Life Cycle Analysis (LCA) indrukwekkend. Aan het einde van de levensduur nemen we de Infinity kleding terug in. De kleding is zo gemaakt dat deze gemakkelijk weer gedemonteerd kan worden. Door de kleding aan een bepaalde hitte bloot te stellen, smelten alleen de naden en niet de stof. Dat gebeurt straks in Emmen. Vervolgens wordt de kleding op kleur gesorteerd, verschredderd en tot een nieuw polyestergranulaat verwerkt. Het granulaat wordt in een een fabriek in Portugal tot nieuw filament gesponnen waarvan Concordia Textiles in Waregem (België) weer opnieuw Infinity True Color doek weeft. Om het hele proces heel inzichtelijk te maken, krijgt elk kledingstuk dat met Infinity True Color doek is gemaakt een QR-code aan de binnenzijde, die wordt verstrekt door het onafhankelijke Dutch Awearness. Via een app kan de gebruiker straks precies zien hoeveel keer zijn kleding al gerecycled is en welke weg het daarbij heeft afgelegd. We verwachten veel van deze Infinity lijn,” zegt Isselman.

Orcon workwear zet met deze circulaire productiemethode een enorme stap voorwaarts in het terugdringen van het gebruik van grondstoffen en het verminderen van de afvalberg. En neemt daarmee als kledingindustrie het voortouw op weg naar een duurzaam ingerichte samenleving. De bedrijfskleding wordt door Orcon in eigen beheer geproduceerd in een fabriek in Tunesië. “In Nederland werken we met een dealerkanaal. Ook de nieuwe kledinglijnen zullen we via onze dealers op de markt brengen,” besluit Isselman.


Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Orcon Workwear Meer informatie