Energiebesparing via abonnement

Particuliere huiseigenaren in Overijssel krijgen in een proef de mogelijkheid een abonnement te nemen op energiebesparende maatregelen in hun huis. De huiseigenaren hoeven daardoor vooraf geen eigen spaargeld in energiebesparing (isolatie) of energieopwekking (zonnepanelen, warmtepomp) te steken of daarvoor te lenen.

De woningeigenaren betalen bij de City Deal per maand met een abonnement via een centrale organisatie aan de bedrijven die de voorzieningen aanleggen. Zij kunnen het abonnementsgeld betalen doordat hun energierekening daalt en krijgen een garantie op hun energiebesparing. In het initiatief is ruimte voor zeshonderd huiseigenaren in Overijssel. Het is een uitbreiding van een eerder experiment met twintig huizen in Deventer.

Na afloop van de abonnementsperiode (tien, vijftien of twintig jaar) blijven de energievoorzieningen eigendom van de huiseigenaar. Niet alleen gebruikt de eigenaar minder energie en heeft hij meer wooncomfort, het huis is ook meer waard. Bij verhuizing voor afloop van de abonnementsperiode moeten de nog komende termijnen betaald worden. Een optie die nog wordt bekeken is de mogelijkheid het abonnement bij verhuizing over te dragen aan de nieuwe eigenaar.