Gas op termijn uit woningen

Cv-ketel, geiser en gasfornuis verdwijnen op termijn uit huis. Liander uit Arnhem, de grootste netbeheerder van Nederland, betwijfelt of het nog moet investeren in vervanging van verouderde gasleidingen.

Gas komt straks niet meer tot aan de woning, voorspelt Daan Schut, directeur asset management van Liander. “Als we van de uitstoot van CO2 af willen, zoals afgesproken tijdens het klimaatakkoord in Parijs, dan hebben we als maatschappij de keuze. Nu de gasleidingen in de grond verouderd zijn, en grofweg tussen 2020 en 2040 moeten worden vervangen, moet je kiezen wat je wilt.”

Woningen kunnen volgens Schut in de toekomst verwarmd worden met restwarmte van afvalcentrales en bedrijven, via warmtepompen, warmte- en koudeopslag of aardwarmte. Koken kan op stroom. Afsluiten van gasnetten in de woningen heeft tot gevolg het stroomnet verzwaard moet worden, vanwege het toenemend stroomgebruik in huis.

 Er zijn 7 miljoen huishoudens aangesloten op het 135.000 kilometer lange gasnet in Nederland. De meeste van de huidige gasnetten in Nederland zijn aangelegd tussen 1960 en 1990. De gemiddelde levensduur van een gasnetwerk is 45 jaar. Uiterlijk 2040 moeten de netwerkbedrijven ruim 6.000 kilometer aan verouderde en breukgevoelige gasleiding van grijs gietijzer en asbest vervangen. Met een totale vervanging van het gasnet zijn miljarden euro’s gemoeid.