Gemeenten en provincies ruziën om woningbouw

groen-bouwen

Gemeenten en provincies liggen in tientallen gemeenten met elkaar overhoop om de bouw van nieuwe woningen. Wethouders wijken naar eigen zeggen noodgedwongen uit naar groene gebieden aan de randen van hun steden en dorpen. Maar de provincies blokkeren hun bouwplannen.

Tot grote frustratie van Gerard van As, wethouder in Alphen aan den Rijn: “Doordat we alleen binnenstedelijk mogen bouwen, voldoen we niet aan de woningbehoefte. We kunnen geen kant op.” Hij ziet het tekort aan rijtjeshuizen voor starters en gezinnen met kinderen verder oplopen. ‘De wachtlijsten in de sociale huursector staan nu al op dik acht jaar. Dat is onverkoopbaar.”

Alphen aan den Rijn is lang niet de enige plek waar lokale en provinciale bestuurders lijnrecht tegenover elkaar staan. De problematiek speelt in alle Randstadprovincies, blijkt uit gesprekken van BNR met wethouders in verschillende gemeenten. “We moeten heel veel bouwen, maar aan het eind van de rit is de uitkomst dat we zo min mogelijk mogen bouwen”, zegt Guus Elkhuizen van de gemeente Nieuwkoop. “Iedereen heeft de mond vol van de woningnood, maar als puntje bij paaltje komt, geeft de provincie de voorkeur en prioriteit aan andere maatschappelijke doelen.”

Het meest gebruikte argument van de provincies, het beschermen van de natuur, houdt volgens de wethouders geen steek omdat zij op plekken met een lage natuurwaarde willen bouwen, zoals landbouwgronden. “Wij willen ook niet ons prachtige landschap vernachelen”, zegt Rein Kroon van gemeente De Ronde Venen.