Geslaagde derde editie van WISBA

De derde editie van WISBA, de Wienerberger Academie voor Duurzaam Bouwen, was wederom een groot succes. Tijdens deze editie van het internationaal opleidingsprogramma stond Building 2226 centraal.

Met WISBA heeft Wienerberger een drievoudige doelstelling: kennis creëren, potentiële talenten opsporen en het gebruik van bakstenen en dakpannen als bouwoplossing op de agenda zetten in universitaire opleidingen. Dat laatste met als doel de toekomstige professionals te informeren over de rol van keramische bouwmaterialen in duurzaam bouwen.

Aan de derde editie van WISBA namen in totaal 24 studenten uit 6 verschillende landen deel. Verdeeld over twee groepen bogen zij zich over Building 2226, een low-tech kantoorgebouw zonder verwarmings- of koelinginstallatie van het architectenbureau Baumschlager & Eberle. Zij analyseerden hoe het gebouw scoorde op het vlak van milieu-impact, totale kosten over de volledige levensduur en het gebruikscomfort. Daarnaast bogen ze zich over de vraag hoe het gebouw kon worden aangepast aan een toekomstige klimaatverandering of functiewijziging.

Het programma overstijgt de opleiding, vindt professor Karen Allacker. “De deelnemende studenten hebben allemaal een verschillende achtergrond en leren hoe ze via samenwerking en communicatie tot betere resultaten kunnen komen. Onderzoek en ontwerp gaan hand in hand in het programma, wat een noodzaak is voor duurzaam bouwen. Dankzij hun deelname aan WISBA hebben studenten een onmiskenbare voorsprong. Zij zijn vertrouwd met de problematiek, weten beter hoe ze met duurzaam bouwen moeten omgaan, en kunnen beter samenwerken.”