Groen licht voor datacenter in Middenmeer

Microsoft heeft de definitieve omgevingsvergunning gekregen voor de bouw van een datacenter in het Noord-Hollandse dorp Middenmeer. Er werd al enige tijd zonder vergunning gebouwd aan het datacentrum in de Wieringermeerpolder, met toestemming van de provincie. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft woensdag de vergunning voor de bouw en het gebruik van het datacenter afgegeven.

De gemeente Hollands Kroon, waar Middenmeer onder valt, gaf in januari 2021 toestemming voor de bouw van het datacenter. Later bleek dat niet de gemeente, maar de provincie de omgevingsvergunning hiervoor moest afgeven. De provincie gedoogde de bouw van het datacentrum, terwijl zij met de gemeente en Microsoft werkte aan een nieuw vergunningsproces.

De bouw in Wieringermeer leverde later kritiek op, omdat de Raad van State in november 2022 een streep door de algemene bouwvrijstelling zette vanwege stikstof. De bouw van het datacentrum ging echter zonder vergunning en bijbehorende stikstofberekening gewoon door. “Uit de beoordeling hiervan blijkt nu dat de bouw en het gebruik van het datacenter geen negatieve gevolgen hebben voor de Natura 2000-gebieden”, laat de provincie Noord-Holland daarover weten. (via ANP)