Herlaadbare thuisbatterij nader onderzocht

Onderzoekers van de TU Delft gaan, in samenwerking met Eneco, drie projecten uitvoeren op het gebied van herlaadbare thuisbatterijen. De batterijen worden geëvalueerd op de bruikbaarheid voor intelligent energiebeheer, het opladen van elektrische voertuigen en gelijkstroomtechnologie.

De onzekerheid en onbeheersbaarheid van zonnestraling vormt een probleem voor energiesystemen. Een mogelijke oplossing is om systemen voor energieopslag in te bouwen die energie kunnen leveren als er geen, of alleen wisselvallige, zonnestraling is. Voor dit onderzoeksproject wordt een huishoudelijke installatie in Nederland nagebootst. Het doel is om te evalueren hoe effectief de thuisbatterij is voor intelligent energiebeheer.

Bij het tweede onderzoeksproject ligt de nadruk op de combinatie van elektrische voertuigen (EV’s) en zonne-energie. Het doel is om een zeer efficiënt, modulair, slim oplaadstation voor EV’s te ontwikkelen op zonne-energie. De onderzoekers hebben een bijzonder efficiënte multi-poorts omvormer ontworpen en gebouwd, waarmee PV-generatoren, EV’s en het elektriciteitsnet met elkaar kunnen worden geïntegreerd.

Het derde onderzoeksproject staat in het teken van gelijkstroomtechnologie. De gedachte is om de nieuwe mogelijkheden van gelijkstroomtechnologie te gebruiken om systemen bestendiger te maken tegen storingen in het steeds complexer wordende elektriciteitsnet.