Hygienic Design: de sleutel tot optimale hygiëne

In een aantal sectoren is optimale reinigbaarheid van behuizingen voor technische installaties een issue. Rittal behuizingen in Hygienic Design (HD) beschermen de inwendige techniek tegen reinigings- en desinfecterende middelen. Een gesprek met Freddy van de Kolk, Account Manager Food & Beverage bij Rittal over de nieuwste ontwikkelingen en de gepatenteerde oppervlaktebehandeling ViwateQ™ finishing die exclusief bij Rittal verkrijgbaar is.

Juist in open processen, waar bestendigheid van de afdichting tegen reinigings- en desinfecterende middelen erg belangrijk is, zijn geoptimaliseerde kastsystemen, klemmenkasten en bedieningsbehuizingen op de productie-installaties een must. “Onder het adagium ‘Rittal – The System’ leveren we doordachte systeemoplossingen voor hygiënische productie binnen de levensmiddelenindustrie,” zegt Van de Kolk. “Bijpassende toebehoren zoals wandafstandhouders en voor HD-toepassingen geschikte kabelwartels completeren het programma.”

Hygienic Design
De reinigbaarheid van RVS wordt bepaald door de reinigbaarheid van de buitenste laag, legt Van de Kolk uit. “Hoe gladder de toplaag, hoe minder vatbaar het oppervlak is voor hechting van micro-bacteriën. De (EHEDG-)norm voor hygiënische kasten rekent met een gemiddelde ruwheidswaarde van 0,8 micrometer of kleiner. Onze HD-oplossingen voldoen uiteraard aan die waarde. heeft het dak een neiging van 30 graden naar voren en werken we met binnenliggende scharnieren. De siliconen afdichtingen liggen op de rand van de deur, zijn eveneens bestendig tegen de in de voedingsmiddelenindustrie meest gangbare reinigingsmiddelen en eenvoudig vervangbaar. De klemmenkasten zijn op hun beurt rondom nog eens 3 graden afgeschuind. Zelfs de sloten zijn afwijkend ten opzichte van standaard kasten. En voor kasten waar klimaatbeheersing een issue is, kunnen we een lucht/water warmtewisselaar voorzien waarbij de temperatuur in de kasten op peil wordt gehouden. Alle doorvoeringen worden uiteraard uitgevoerd met HD-kabelinvoerwartels.”

Voor een optimale reinigbaarheid tot op eiwitniveau kan Rittal de RVS behuizingen met ViwateQ™ finishing leveren met een ruwheidswaarde van slechts 0,3 micrometer. Deze gepatenteerde oppervlaktebehandeling zorgt voor een doorbraak in duurzaamheid. Omdat alleen de toplaag van het RVS materiaal wordt behandeld, kan het gebruik van milieuonvriendelijke chemicaliën achterwege blijven. Helemaal uniek is dat de behandeling een te glad oppervlak juist opruwt tot die 0,3 micrometer. Uit onderzoek blijkt namelijk dat sommige micro-organismen juist weer beter hechten bij een ruwheidswaarde kleiner dan 0,2 micrometer.

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar RittalMeer informatie