In de spotlight: Raëma Zwaan-Letwory, Marketing Medewerker bij WAGO Nederland

De elektrotechniek is een overwegend mannenwereld. Toch kiezen gelukkig steeds meer vrouwen voor een veelzijdige baan in de techniek. In deze rubriek zetten we ze in de spotlights. Het woord is aan Raëma Zwaan-Letwory, Marketing Medewerker bij WAGO Nederland.

Raëma maakt sinds een jaar deel uit van het marketingteam van WAGO Nederland. “Hiervoor was ik werkzaam in de e-commerce en was toe aan iets anders”, zegt ze. Het heeft er alle schijn van dat de techniek haar wel kan bekoren, want na haar studie Communicatiewetenschappen was ze werkzaam als ‘trainee communicatie’ in een technisch traineeship. 

De voorliefde voor techniek zat er altijd wel in. “Mijn vader is van huis uit R&D-engineer en was vroeger altijd al in de weer met proefopstellingen op de fabrieksvloer”, zegt Raëma. “Dat vond ik destijds machtig om te zien. Exacte wetenschappen daarentegen zijn niet aan mij besteed, maar nu ben ik alsnog in de techniek beland, weliswaar via een omweg, maar toch.”

Hoe is het om als vrouw in een overwegend door mannen gedomineerde wereld actief te zijn? Raëma kan die vraag als geen ander beantwoorden: “Het grappige is, in mijn vorige baan werkte ik vrijwel alleen met vrouwen en bij WAGO Nederland zijn het overwegend mannen. Ook in het marketingteam ben ik de enige dame. Een wereld van verschil. Mijn huidige collega’s zijn minder subtiel en dat werkt voor mij heel prettig. Je weet wat je aan elkaar hebt, ook al ben je het niet altijd met elkaar eens. Ook is er veel meer ruimte voor een grapje tussendoor.”

Vanuit haar functie als Marketing Medewerker heeft Raëma veel contact met de technische mensen bij WAGO Nederland en met de marketingafdelingen van andere bedrijven. “Ook organiseren we regelmatig een bezoek aan beurzen met relaties, zoals elk jaar een bezoek aan de Hannover Messe in Duitsland. Ik was dit jaar de enige dame in een bus met veertig personen en heb me uitstekend vermaakt.” 

Raëma zou andere vrouwen zeker een baan in de techniek aanraden. “Al is het maar voor een betere balans. Een vrouwelijk perspectief is alleen maar goed voor het totaalplaatje, als je het mij vraagt.”

Voor meer informatie over WAGO Meer informatie