Installatietechniek groeit in het mbo

In 2021 steeg het aantal jongeren dat een diploma haalde voor een installatietechnische opleiding voor het vierde jaar op rij. In 2017 stroomden iets meer dan 12 duizend nieuwe gediplomeerden de sector in, dit jaar ronden bijna 16 duizend mensen hun opleiding in technische installaties en systemen af. Dat blijkt uit de recent gepubliceerde cijfers van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

De grootste absolute stijging zit bij de opleiding ‘Eerste monteur elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving’. Deze opleiding levert ruim een verdubbeling van gediplomeerden af in 2022 ten opzichte van 2017: namelijk 3.707 nieuwe monteurs t.o.v. 1.606 vier jaar eerder. De grootste relatieve stijging zit bij de studenten ‘Technicus elektrotechnische industriële systemen en installaties’. Deze opleiding had vier jaar geleden nog 73 studenten, inmiddels is dat ruim verdrievoudigd: 302 studenten.

Ook in de branche als geheel is groei te zien. Tussen 2017 en 2022 is de branche met 12% gegroeid: van 126 duizend werknemers tot 141 duizend werknemers. Hoewel de vraag naar goed geschoold personeel, zowel in de werktuigkundige als elektrotechnische vakgebieden natuurlijk nog steeds erg groot is, vooral vanwege de enorme maatschappelijke vraag om onze diensten, zijn deze cijfers toch reden voor optimisme. Judith van Heeswijk, programmamanager Opleiding, Scholing en Arbeidsmarkt bij Techniek Nederland: “Dit is gewoon echt heel goed nieuws. Het laat zien dat onze inspanningen voor meer instroom resultaat hebben en motiveert om de schouders eronder blijven zetten.” (via Techniek Nederland)