Intelligente installaties belangrijk voor duurzaam bouwen

In 2018 is de mondiale markt voor duurzaam bouwen verdubbeld. Dat blijkt uit het wereldwijde onderzoek ‘World Green Building Trends 2016’ dat World Green Building Council, Dodge Data & Analytics en United Technologies Corporation uitvoerden in 69 landen. Met name de installateur is spekkoper.

De verdubbeling van groen bouwen houdt sterk verband met de waarde van duurzaam vastgoed ten opzichte van niet-duurzaam vastgoed. Gemiddeld is een duurzaam gebouw in 2015 7% meer waard dan een conventioneel gebouw, zo geeft het onderzoek aan. Ook de terugverdientijd voor duurzame investeringen wordt steeds aantrekkelijker. Voor duurzaamheidsmaatregelen in bestaande gebouwen geldt gemiddeld een terugverdientijd van zes jaar. In 2012 was dat nog zeven jaar.

Uit het onderzoek blijkt bovendien dat men steeds meer gebruik maakt van intelligente installaties in plaats van bouwkundige maatregelen om duurzaam te bouwen. De rol van de installateur zal in de toekomst alleen maar belangrijker gaan worden. Hij krijgt steeds meer verantwoordelijkheid en heeft ook steeds meer inspraak in het bouwproces. Een positief effect van deze trend voor onze sector.