Intelligente voertuigtracking

Zien wat er dagelijks gebeurt met je wagenpark, waar je medewerkers zich bevinden en of ze zich gedragen in het verkeer? Maar ook een volledig geautomatiseerde ritregistratie en het slimmer kunnen plannen. Het is allemaal mogelijk met de intelligente voertuigtracking systemen van Verizon Connect. Door beter inzicht kun je zelfs kosten besparen en op rijveiligheid gaan sturen. Jan-Willem Doornbos van Verizon Connect legt de mogelijkheden aan ons voor.

Belastingdienst
Veel installatiebedrijven komen voor het eerst in aanraking met de hard- en software van Verizon Connect als gevolg van het willen automatiseren van de ritregistratie, begint Doornbos. “Natuurlijk is het mogelijk en rechtsgeldig om de gereden kilometers (privé en zakelijk) handmatig op papier te gaan bijhouden, maar het is behoorlijk foutgevoelig en bovenal een zeer tijdrovende klus. Zeker als er meerdere voertuigen in het spel zijn. Ons systeem neemt dat volledig geautomatiseerd uit handen.”

Slimmer plannen
En als die blackbox met gps-module dan toch eenmaal is geïnstalleerd in het voertuig, blijkt dat je er veel meer mee kunt doen. Doornbos legt uit: “Mocht er zich een spoedklus voordoen, kan de planning op kantoor heel eenvoudig zien welk voertuig het dichtst in de buurt is van die locatie. Anderzijds houdt onze software rekening met real-time verkeersinformatie, dat weer handig is bij de planning van de routes om medewerkers al dan niet binnendoor te sturen bij kilometers file op de snelweg bijvoorbeeld. De software maakt het mogelijk om efficiënter en slimmer te kunnen plannen.”

Rijgedrag monitoren
Het voertuigtrackingsysteem kan ook gekoppeld worden aan het motormanagement van het betreffende voertuig. “Op basis van de g-krachten die worden geregistreerd, wordt een zeer nauwkeurige inschatting gemaakt van het rijgedrag van de bestuurder,” zegt Doornbos. “Ook wordt gemonitord of de motor onnodig (lang) stationair blijft draaien. Dat kunnen we allemaal inzichtelijk maken. Niet met als doel om een medewerker voortdurend te controleren, maar wel om hem of haar op zijn rijgedrag aan te spreken als bepaalde waarden worden overschreden.”

Doelstellingen behalen
Alle data wordt gepresenteerd in een overzichtelijk dashboard. “Ons systeem is een goed hulpmiddel om bepaalde doelstellingen te behalen, bijvoorbeeld de CO2-uitstoot te verminderen,” geeft Doornbos als voorbeeld. “Je kunt medewerkers daarin enthousiasmeren door er bijvoorbeeld een leuke bonus of een weekendje weg aan te verbinden als het rijgedrag significant verbetert en het brandstofverbruik daalt. Door een koppeling aan de tankpas kan je bovendien frauduleuze tankbeurten uitsluiten. Wist je dat 1 op de 15(!) tankbeurten frauduleus is? Er wordt een extra jerrycan gevuld of de tankpas wordt gebruikt voor de privéauto.”

Tot slot kan het voertuigtrackingsysteem ook gekoppeld worden aan de urenregistratie, waarbij dankzij de GPS-positie ook fraude kan worden voorkomen. Verizon Connect is preferred supplier van Uneto-VNI. “Lidbedrijven kunnen tegen een interessante korting gebruik maken van onze diensten,” besluit Doornbos.

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Verizon ConnectMeer informatie