Isoleer slimmer met thermische reflectie

Vergeet de traditionele isolatiematerialen, zegt Jelle Horeman van PXA Nederland stellig. “Isobooster is namelijk een veel beter isolerend alternatief.” De unieke isolatiewerking geschiedt op basis van thermische reflectie of thermoreflectie. In tegenstelling tot de dikke isolatiematerialen die warmte absorberen, reflecteert Isobooster de warmte en kou. En dat biedt de nodige voordelen. Een korte les natuurkunde van Jelle.

Iedereen is wel bekend met het feit dat droge lucht uitzet naarmate het warmer wordt en krimpt bij afkoeling, begint Jelle. “Ook is bekend dat 1 kilogram vochtige lucht meer volume inneemt dan 1 kilogram droge lucht. Anders gezegd: droge lucht is zwaarder dan vochtige lucht. Dat strijkt misschien tegen het gevoel in. Bedenk echter dat de moleculaire massa van waterdamp lager is dan die van droge lucht. Lucht bestaat namelijk voor ongeveer 20% uit zuurstof en voor 80% uit stikstof. Als we waterdamp toevoegen neemt dit de plaats in van de zwaardere, droge lucht en neemt de soortelijke massa van het mengsel af. Dat verklaart ook waarom waterdamp opstijgt in de lucht en dat de wolken niet naar beneden zakken.”

Isobooster
Terug naar Isobooster. Jelle: “De unieke samenstelling van Isobooster laat vocht uit het omringende materiaal verdwijnen. De hoogwaardige, meerlaagse isolatiefolie bestaat uit verschillende lagen aluminiumfolie afgewisseld met luchtkussens. Het aluminium neemt geen vocht op maar reflecteert de warmte waardoor het watermolecuul in trilling wordt gebracht en verdampt. We hebben net geleerd dat vochtige lucht lichter is dan droge lucht, dus de vochtige lucht wordt naar buiten gedrukt. Met Isobooster wordt de lucht in de spouw dus altijd droger. Datzelfde principe vindt ook plaats wanneer Isobooster wordt geplaatst in de kruipruimte, die dus ook droger zal worden. En droge lucht isoleert veel beter dan vochtige lucht. Dat is een heel verschil met conventionele isolatiematerialen als glaswol en steenwol. Als de relatieve vochtigheid stijgt met 30% in de spouw, isoleren deze materialen ook 30% minder. Isobooster daarentegen isoleert dan juist beter. En daar waar conventionele isolatiematerialen alleen de warmte tegenhouden en absorberen, kaatst Isobooster isolatiefolie warme lucht terug de ruimte in. Een win-win. De isolatiefolie ventileert wel met de buitenlucht in de winter (lagere temperatuur) en warmt in de zomer de buitenmuur op.”

Isobooster is volgens Jelle uitermate geschikt voor zowel nieuwbouw (in de spouw) als renovatie en wordt aan de binnenzijde aangebracht en doorgaans afgewerkt met een metalstudwand. “Het isolatiemateriaal heeft een bijzonder lange levensduur en is bij eventuele sloop of vervanging goed recyclebaar. Het feit dat het materiaal extreem dun en licht van gewicht is – zeker in vergelijking met conventionele isolatiematerialen – zorgt bovendien voor een lagere milieubelasting in transport. We leveren Isobooster op rol in verschillende uitvoeringen, afhankelijk van de gevraagde Rc-waarde.”

 

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar PXA NederlandMeer informatie