Koelsysteem levert datacenters energiebesparing van 80 procent op

De datacenters van Switch in Amsterdam Zuidoost en Woerden gaan spoedig gebruik maken van adiabatische koeling. Met dit door StatiqCooling ontworpen koelsysteem wordt 80 procent aan energie bespaard. Energie-efficiëntie en onderhoudsvriendelijk zijn de sleutelwoorden voor de installatie.

Het basisprincipe van adiabatische koeling gaat als volgt: water dat aan de oppervlakte verdampt, onttrekt warmte. De warmtewisselaar bevat twee van elkaar gescheiden luchtkanalen: één voor opgewarmde lucht en één voor buitenlucht. Als het buiten koud is, zorgt de buitenlucht binnen voor verkoeling. Mocht het buiten echter warm zijn, dan zorgt waterverdamping op de plaat van de warmtewisselaar voor verkoeling. Verdampt water gaat vervolgens de buitenlucht in.

Serverruimtes
Dankzij een slim ontwerp heeft de installatie geen pompen nodig en behoort stilstaand water in het systeem tot het verleden. Het te verdampen water moet wel onthard worden. De systemen kunnen het beste in serverruimtes geplaatst worden. Koude lucht wordt gemaakt op de plek waar deze de serverruimte in moet. De enige energiekosten die vereist zijn voor installatie is de plaatsing van ventilatoren die zorgen voor de gewenste luchtstromen. Ondernemingen kunnen veel besparen op hun energierekening.