Koudwaterleidingen besmettingsbron legionella

ISSO, het kennisinstituut voor installatietechniek, waarschuwt voor verkeerd ontworpen koudwaterleidingen. Deze leidingen veroorzaken legionellabesmetting.  Ondanks alle voorschriften stijgt het aantal mensen dat jaarlijks in Nederland besmet raakt met legionella.

Door een verkeerd ontwerp kan koud drinkwater tot gevaarlijke temperaturen opgewarmd worden. Daardoor kan legionellabesmetting ontstaan. Het gaat hier om een zeer gevaarlijke ontwikkeling, want legionella is gevaarlijker dan koolmonoxidevergiftiging. Jaarlijks sterven tussen de 20 en 30 mensen aan legionellabesmetting. Dat aantal is hoger dan het aantal slachtoffers dat door koolmonoxidevergiftiging om het leven komt. Vorig jaar raakten 324 mensen besmet met de legionellabacterie. Het jaar ervoor waren dat er ‘slechts’ 273.

ISSO stelt dat legionellabesmetting een onderkend probleem is. Bewustwording betreft wet- en regelgeving rond legionellapreventie bij ontwerpers, bouwbedrijven, installateurs en beheerders van risicovolle installaties is noodzakelijk.

Kennisplatform
Het kennisinstituut vindt dat de bouw- en installatiesector te weinig actie onderneemt om aan de praktijkrichtlijnen voor veilige aanleg en beheer van leidingwaterinstallaties te voldoen. Legionella tiert welig in koudwaterleidingen. Dat komt door ongewenste opwarming van koud water. Dit gebeurt wanneer leidingen door warme leidingschachten lopen of te dicht naast verwarmingsleidingen geplaatst zijn. Dit probleem ontstaat vaak al in de ontwerpfase.

ISSO pleit voor betere informatievoorziening en denkt dat de oprichting van een online kennisplatform daarbij kan helpen. Op die op te zetten webstek kunnen adviseurs, ontwerpers, aannemers, gebouweigenaren en installateurs terecht voor informatie over legionellapreventie