LED techniek zelf ervaren

IMG_0340

De wereld van verlichtingstechniek verandert in razend tempo. LED is inmiddels niet meer weg te denken en wordt ook steeds meer omarmd door consumenten. Toch is er volgens Nick van de Klundert van Klemko Techniek nog veel onwetendheid. Als producent en distributeur van LED verlichting ziet Klemko het als zijn taak om eindgebruikers te laten ervaren wat licht met de ruimte doet.

Klemko Techniek is in 1947 opgericht als producent van kabelschoentjes. Door de jaren heen is het bedrijf zich steeds verder gaan specialiseren en professionaliseren in lichttechniek. Ruim twaalf jaar geleden startte Klemko Techniek met de productie van LED verlichting en werd marktleider in halogeen vervangende spots. Inmiddels zijn de activiteiten van Kemko Techniek opgesplitst in vier divisies: LED & Licht, Lichtbesturingen, Aansluittechniek en Installatietechniek. “De technische knowhow die we door de jaren heen hebben opgebouwd, is nog steeds de kracht van ons bedrijf,” zegt Van de Klundert. “De productie vindt extern plaats. Wij schrijven echter wel de receptuur.”

Klemko-Unicum-1000

Klemko Led Application Center
Consumenten en eindgebruikers raken steeds meer ingelezen en vertrouwd met LED verlichting, constateert Van de Klundert. “Met LED is heel veel mogelijk. De eindgebruiker heeft vaak een bepaald doel voor ogen; een gezellige woonkamer of goede verlichting op kantoor. Wij ondersteunen de installateur om het juiste advies aan hun klanten te kunnen geven. Eindgebruikers kunnen vrijblijvend en kosteloos een bezoek brengen aan ons belevingscenter in Soest. In dit Klemko Led Application Center (KLAC) hebben we een aantal ruimtes gesimuleerd, zoals een woonkamer, een kantoor, een winkel en een horecagelegenheid, waarin we verschillende lichtscènes nabootsen. We kunnen wisselen met kleur, armaturen, lichtbeelden,…. Gebruikers kunnen hier ervaren wat licht met de ruimte doet.”

IMG_0326

Unieke LED dimmer
Bij de ontwikkeling van nieuwe producten heeft Klemko zeer nadrukkelijk de focus op gebruiks- en installatiegemak. “We stemmen nieuwe producten in nauw overleg af met installateurs,” zegt Van de Klundert. “Een hoge kwaliteit, lange levensduur en installatiegemak zijn daarbij belangrijke pijlers. Twee nieuwe producten die we recent op de markt hebben gebracht zijn de nieuwe verlichtingslijn Lumiko Modulair, een brede range aan verlichting en armaturen die heel eenvoudig uitwisselbaar zijn. Met 150 onderdelen zijn meer dan duizend combinaties mogelijk. Een tweede innovatie is onze nieuwe, universele LED dimmer voorzien van slimme software. Zo is het onderste dimniveau apart in te stellen en is deze ook 2-draads aan te sluiten, zonder nuldraad. Er is nu eigenlijk geen excuus meer om niet over te stappen op LED,” zegt Van de Klundert tot besluit.