
In samenwerking met gebouwontwikkelaar Dokvast ontwikkelde TRILUX het gebruiksvriendelijke verlichtingsconcept Smart Lighting. Deze energiebesparende oplossing is toegepast in het European Distribution Centre (EDC) voor Rhenus Logistics in het Brabantse Son. Managing director Willem Dammers vertelt meer over de wijze waarop TRILUX bedrijven ontzorgt op verlichtingsgebied.
Bij de bouw van het distributiecentrum stond duurzaamheid voorop en had men een BREEAM-outstanding ambitie. BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method. Ook op het gebied van verlichting. Dit verwachtingspatroon sluit goed aan bij de doelstellingen van TRILUX dat volgens de BREEAM-systematiek werkt. “De gebruiker was op zoek naar een prettige werkomgeving met zo laag mogelijke operationele kosten en voor ons was het geweldig om dit alles samen te brengen,” weet Dammers.
Samen met de investeerder werd bekeken naar locatiespecifieke mogelijkheden op verlichtingsgebied. De uitvoering kwam voor rekening van TRILUX dat optrad als service partner voor het ‘lichtdeel’. Zowel de voorbereidingen als de montage werden door het bedrijf, in overleg met de hoofdaannemer en E-installateur uitgevoerd. “De investeerder heeft ervoor gekozen om veel daglicht te laten toetreden in het project. Op het moment dat er daglicht genoeg is, hoeven we minder kunstlicht bij te mengen,” stelt Dammers. “We passen hiervoor daglicht- en aanwezigheidsdetectie toe, waarmee we ook nog eens de levensduur van onze armaturen verlengen.”
Overstap naar led
Het lichtontwerp is volledig volgens de BREEAM normen gemaakt. “Wat ook bijzonder is aan het lichtontwerp is dat we overcapaciteit hebben toegepast waardoor de gebruiker van het pand de functionaliteit kan veranderen,” aldus de managing director. Er is voor led-verlichting gekozen, omdat dit momenteel de meest duurzame verlichtingsbron is. Voor sommige bedrijven kan die overstap een flinke hoofdbreker zijn. “Ons motto is ‘seeing is believing’ en daarom bieden wij in samenwerking met onze installateurs exclusieve pilottrajecten aan,” weet Dammers. “Zo kunnen klanten zelf ervaren waarom deze overstap elke euro meer dan waard is. Led verdient zich snel terug en is een stuk veiliger, comfortabeler en energie-efficiënter dan oudere verlichtingsbronnen.”
TRILUX kijkt tevreden terug op het project in Son, maar is ondertussen alweer druk bezig met nieuwe uitdagingen. Het Duitse familiebedrijf wil in 2020 marktleider op het gebied van ‘connected luminiaires’ zijn. “Dat houdt in dat elk lichtpunt een eigen IP adres en geïntegreerde sensor heeft. Je kunt op detailniveau het aantal branduren en de onderhoudsbehoefte per armatuur zien. Omdat alle lichtpunten via internet verbonden zijn, kun je via je tablet of smartphone elke lamp afzonderlijk dimmen of aanzetten,” verduidelijkt Dammers. “Als wij kijken naar de toekomst zien wij een aantal belangrijke ontwikkelingen. Om te beginnen zien wij de trend dat er licht niet langer gekocht wordt, maar gebruikt wordt: licht als service. Ook circulariteit is voor de gehele bouwkolom een belangrijk onderwerp richting de toekomst.”
Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Trilux