Met alpha home heeft uw huis het voor het zeggen

Als geautoriseerd importeur van hoogwaardige producten op het gebied van warmtepompen, leiding- en installatiesystemen, regelsystemen, verdelers, appendages en verwarmingsunits is Nathan Systems gespecialiseerd in duurzame klimaattechniek. Hoofd Product Management Erwin Janssen zoomt in op de nieuwste ontwikkelingen die bijdragen aan een duurzaam binnenklimaat.

‘’In de woningbouw zijn we gewend aan een ruimtethermostaat in de woonkamer die de warmte-opwekker aanstuurt, in veel gevallen een CV-ketel,” begint Janssen. “Alle andere vertrekken zijn dus afhankelijk van de thermostaat in de woonkamer. Anno 2018 kan dat eigenlijk niet meer. En dat hoeft ook niet meer met de zogenaamde Master/Master-regeling van alpha innotec genaamd alpha home. Ieder vertrek heeft de beschikking over een eigen thermostaat die zelf de warmte-opwekker kan aansturen. Het alpha home systeem regelt de gewenste temperatuur voor iedere individuele ruimte. Zo vermindert alpha home het verwarmingsvermogen automatisch, wanneer bijvoorbeeld de zon flink schijnt of wanneer het haardvuur brandt. Het systeem is zelfs in staat om het warmteoverschot in een ruimte te transporteren naar een ruimte met warmtevraag. Zonder dat hiervoor de warmteopwekker gelijk in bedrijf hoeft te komen. De ruimte die warmte vraagt, krijgt ook specifiek die warmte, zonder andere vertrekken ongevraagd op te warmen. Naast verwarmen kan deze slimme regelaar ook de koeling regelen.”

“De Master/Master-regeling vormt zo een perfecte combinatie met de modulerende warmtepompen van alpha innotec. Alpha home werkt met zowel radiatoren als vloerverwarmingssystemen. De warmtepomp stemt het vermogen af op de behoefte. Dat maakt een buffervat overbodig. Het voordeel dat het klimaat in iedere ruimte afzonderlijk geregeld kan worden biedt energetisch veel voordelen en werkt comfortverhogend. De regeling is bovendien app-gestuurd. Voor ieder vertrek zijn individuele klokprogramma’s of scenario’s in te stellen. Denk bijvoorbeeld aan een vast tijdschakelprogramma voor de badkamer, een vakantiemodus of een boost functie voor het geval dat de gebruiker onverwachts thuis komt.”

De basis van alpha home zijn de besturingsunit (Control box) en de centrale draadloze unit (Gateway). Ruimtesensoren registreren de temperaturen in ruimten met vloerverwarming, bij radiatoren is deze functie geïntegreerd in de radiatoraandrijving. De communicatie verloopt via een draadloos systeem met een bereik tot 30 meter, wat met repeaters nog verder kan worden uitgebreid. Hierdoor voelt het huis continu of én hoe de temperatuur van de betreffende ruimte bijgestuurd dient te worden.

De installatie van het systeem is niet moeilijk vanwege de geavanceerde en draadloze Z-wave technologie. Bovendien kan dit systeem ook op bestaande warmteverdeelsystemen aangesloten worden. De bediening van de vloerverwarming kan zeer eenvoudig in bestaande systemen worden geïntegreerd. Een adapterset voor de radiatoraandrijving garandeert de correcte werking met nagenoeg alle gangbare radiatorafsluiters.

‘’Met alpha home zorg je dus voor een beter binnenklimaat en tegelijkertijd levert het een energiebesparing op door slim om te gaan met de warmte- of koudebehoefte en het aanbod,” concludeert Janssen.

Medio 2018 zal alpha home worden uitgebreid met een unieke en eenvoudig bedienbare ruimtethermostaat. Zodoende kan de temperatuur per vertrek ook via een fysieke module geregeld worden in plaats van uitsluitend via de app.

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar alpha innotecMeer informatie