
Bijna 2,5 miljoen huiseigenaren dreigen onterecht verplicht te worden een hybride warmtepomp te kopen. Bovendien heeft de verplichte aanschaf van een warmtepomp zeer ongelijke en daarmee onrechtvaardige financiële gevolgen voor huiseigenaren. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Vereniging Eigen Huis door adviesbureau Berenschot.
Demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) wil dat huiseigenaren vanaf 2026 verplicht worden een hybride warmtepomp aan te schaffen bij vervanging van de cv-ketel. De verplichting geldt niet bij een terugverdientijd langer dan 7 jaar. Uit onderzoek in opdracht van De Jonge komt naar voren dat 2,65 miljoen huiseigenaren de warmtepomp binnen die periode terugverdienen. Maar uit het onderzoek van Berenschot blijkt dit bij slechts 270.000 woningbezitters zo te zijn. Dit zou betekenen dat straks zo’n 2,4 miljoen huiseigenaren onterecht een warmtepomp moeten aanschaffen. Een belangrijke oorzaak van dit verschil is dat in het onderzoek in opdracht van de minister onrealistische cijfers over het gasverbruik van woningen zijn gebruikt. Ook de inflatie en onderhoudskosten zijn niet meegenomen.
Volgens Maud Weide, belangenbehartiger bij Vereniging Eigen Huis, is er alle reden voor De Jonge om zijn plannen nog eens kritisch tegen het licht te houden. “De hybride warmtepomp is in sommige gevallen absoluut een goede manier om het gasverbruik te verminderen en een bijdrage te leveren aan de klimaatdoelstellingen. Maar we moeten voorkomen dat huiseigenaren onterecht verplicht worden een warmtepomp aan te schaffen en hierdoor grotere financiële risico’s lopen.” (via Vereniging Eigen Huis)