Airconditioning via natuurlijke middelen

Natuurlijke ventilatie van gebouwen via het Earth, Wind & Fire-concept (EWF) biedt in Nederlandse kantoren goede kansen. Dat stelt Peter Swier in zijn afstudeeronderzoek aan de TU Delft. EWF is een techniek die kan helpen om kantoren om te vormen in een attractieve, energiezuinige, gezonde, comfortabele en productieve werkomgeving. Dit door de airconditioning van gebouwen met natuurlijke middelen te realiseren, dus zonder mechanische ventilatie.

In zijn afstudeeronderzoek keek bekeek Swier specifiek de kansen voor EWF bij het herinrichten van leegstaande kantoorgebouwen in Nederland. Hij analyseerde onder meer ruim 100 projecten van masterstudenten over EWF en komt na deze studie tot een uitgebreid model voor de toepassing van Earth, Wind & Fire in de praktijk, met daarin een beschrijving van de mogelijkheden en beperkingen van het innovatieve concept.

De resultaten uit de analyses zijn vervolgens getest op een case study voor de implementatie van het Earth, Wind & Fire concept waarbij het Stadskantoor van Heerlen virtueel wordt gerenoveerd als inzending voor de Internationale Bauausstellung (IBA). De focus lag hierbij op Intecture: de Integratie van Technologie in Architectuur. “Mijn afstudeeronderzoek kan worden gezien als een praktische EWF-handleiding,” zegt Swier. “Het laat de grote potentie van EWF zien om een architectonische oplossing te worden die de kloof kan dichten tussen architecten en ingenieurs.”

Bij EWF wordt met vallend water, zon en wind gewerkt. Het systeem bestaat uit drie hoofdonderdelen: het Ventecdak, de Klimaatcascade en de Zonneschoorsteen. Het Ventecdak zorgt voor aanvoer van verse en afvoer van vuile lucht door gebruikmaking van over- en onderdrukken. Die lucht wordt via de Klimaatcascade toegevoerd en via een Zonneschoorsteen afgevoerd. De schoorsteen verhit ventilatielucht met opgevangen warmte van invallend zonlicht. Het op gang brengen van de luchtstroom gebeurt in de Klimaatcascade. Dit is een bouwkundige schacht waarin van bovenaf waterdruppels worden gesproeid waarmee de lucht kan worden gekoeld of verwarmd.