Nederland en Californië delen kennis over laadpalen

Nederland en de Amerikaanse staat Californië gaan kennis delen die zij opdoen in onderzoek naar laadpalen voor elektrische auto’s. Het is de bedoeling dat regelgeving voor laadpaaltechnologie beter wordt zodat de techniek gemakkelijker kan worden ingezet.

In de stad San Francisco, tijdens een werkbezoek aan de VS, hebben staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) en Garcia Gonzalez (minister van het milieuagentschap van Californië) een overeenkomst ondertekend waarin de samenwerking staat vastgelegd. Daarbij aanwezig waren koningin Máxima en plaatsvervangend gouverneur van Californië Eleni Kounalakis.

Volgend voorjaar vindt de eerste bijeenkomst plaats van Nederlandse en Amerikaanse experts. Zij gaan onder meer praten over wereldwijde standaarden van laadpalen, zodat gebruikers er makkelijker gebruik van kunnen maken als zij landsgrenzen overgaan. Ook moeten gebruikers energie kunnen terugleveren aan het stroomnet.

Volgens Heijnen is er nog “een wereld te winnen” als het aankomt op elektrisch laden en is samenwerking daarom nodig. Ook kan samenwerking economische kansen bieden aan Nederlandse bedrijven met expertise op dit gebied, aldus de staatssecretaris. (via ANP)