Nederlands en Frans cleantech bedrijf werken aan energieneutrale toepassing

De Nederlandse cleantech organisatie Asperitas slaat de handen ineen met het Franse Quarnot Computing en presenteert een energiezuinige manier om IT hardware te faciliteren. Asperitas ontwikkelde de Immersed Computing technologie waarmee datacenters bijna volledig energieneutraal kunnen opereren. Deze energiebesparende toepassing voor IT hardware werkt op basis van watergekoelde oliesystemen. De AIC24 is een voor cloud providers bedachte oplossing die systemen kan koelen met ‘warm’ water tot 40 graden Celsius.

De technologie zorgt voor een energiereductie van 65 tot zelfs wel 95 procent voor de koelsystemen van datacenters. Afhankelijk van het type hardware kan een IT installatie een energiebesparing  van 10 tot 30 procent bereiken. De oplossing is klimaatonafhankelijk en dus effectief in zowel koude als warme klimaten. Momenteel is 40 graden de hoogste koeltemperatuur, maar er wordt geëxperimenteerd met hogere temperaturen.

Een datacenter dat stroom gebruikt voor IT kan die stroom in energie omzetten. Die energie bestaat uit bruikbaar warm water van 50 graden of meer. De Immersed Computing technologie sleepte niet voor niets het ‘Frisse dingen’ keurmerk van stichting Natuur en Milieu in de wacht. Dat certificaat geeft aan dat het om duurzame innovaties gaat de bijdragen aan energiereductie. Energieverspilling is niet meer aan de orde.

Pionier
Qarnot Computing staat bekend als pionier op het vlak van distributed cloud en smart buildings. De Franse onderneming ontving verschillende prijzen en onderscheidingen voor hun energiezuinige oplossingen. Zo won het concern in 2016 zowel de Popular Mechanics’ Editor Choice Award in Las Vegas en nam de organisatie datzelfde jaar de Crédit Agricole Smart Home Challenge Award in ontvangst. Het jaar ervoor sleepte Qarnot Computing de Cloud Innovation World Cup Award in de wacht.

asperitas-aic24

 

Het bedrijf werkt met een tweeledig businessmodel. Men biedt high performance computing diensten aan in een distributed cloud. Deze diensten zijn uitermate geschikt voor onder meer animatiestudio’s voor het renderen van geavanceerde animaties. Ook de financiële sector kan van deze diensten profiteren voor complexe analyses. Quarnot Computing werkt verder met slimme servers en radiatoren. Die servers worden gebruikt voor HPC diensten, maar kunnen tevens radioteren van woningen verwarmen.

Showcase
Qarnot Computing en Asperitas werken aan een showcase locatie rondom Parijs. In eerste instantie zal Qarnot Computing zich op Frankrijk richten, maar na verloop van tijd komt daar ook de Engelse en Zweedse markt bij. In dat Scandinavische land wil men snel beginnen met een proef. In die testopstelling hoopt men een groot deel van de warmteproductie van datacenters in Stockholm te gebruiken voor de verwarming van woningen en gebouwen.

De energie-efficiënte oplossing – Immersed Computing – werd tijdens de meest recente editie van SIGGRAPH bekendgemaakt. Dit evenement dat onlangs in Los Angeles plaatsvond, geldt als s ’werelds grootste conferentie op het vlak van digitale visualisatie (denk dan aan VR, animatie en 3D-technieken).


Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Asperitas Meer informatie