Nederlandse batterij-ontwikkelaar haalt tientallen miljoen op

Het Nederlandse elektriciteitsopslagbedrijf Elestor heeft een investering van 30 miljoen euro binnengehaald van een consortium onder leiding van de corporate venture capital-tak van de Noorse energiegigant Equinor.

“De investering bewijst dat we het vertrouwen en de steun van deze diverse groep zeer gerespecteerde investeerders hebben verdiend. Tijdens het investeringsproces, gecoördineerd door Deloitte Corporate Finance als de exclusieve adviseur van Elestor, hebben de investeerders een uitgebreide technische en operationele ‘due diligence’ uitgevoerd die zowel onze technologie als ons vermogen om te leveren heeft gevalideerd”, aldus Guido Dalessi, CEO van Elestor.

Elestor, opgericht in 2014 door de huidige Chief Technology Officer Wiebrand Kout, heeft flowbatterijen ontwikkeld met waterstof en broom als actieve materialen, beide verkrijgbaar in vrijwel onbeperkte hoeveelheden. Aangezien de batterij waterstof genereert tijdens het laadproces, introduceert het concept verschillende nieuwe en unieke mogelijkheden voor integratie met waterstofinfrastructuren en elektrolysers. Op die manier integreert Elestor twee werelden van energieopslag: door middel van batterijen en in de vorm van waterstof. De technologie maakt het mogelijk om hernieuwbare energie, die geproduceerd wordt door bijvoorbeeld wind- of zonneparken, op te slaan, op een manier die zowel goedkoop en efficiënt als robuust en schaalbaar is.