Nieuwe standaarden in met pakkingen uitgevoerde platenwarmtewisselaars

In de afgelopen drie decennia is het algehele ontwerp en de functionaliteit van met pakkingen uitgevoerde platenwarmtewisselaars, min of meer hetzelfde gebleven. Alfa Laval wil nu de uitdaging aangaan met deze status quo door een volgende generatie warmtewisselaars te lanceren die belooft nieuwe standaarden te zetten op het gebied van efficiëntie, betrouwbaarheid en onderhoudsgemak.

Vandaag de dag zetten talloze bedrijven met pakkingen uitgevoerde platenwarmtewisselaars in als belangrijk onderdeel van hun dagelijkse bedrijfsvoering. Hoewel deze toestellen al sinds lange tijd behoren tot de standaarduitrusting in bijna elke denkbare sector, heeft Alfa Laval ruimte gezien voor continue verbetering. “Tijdens de heroverweging van het ontwerp van onze warmtewisselaars, werd het ontwikkelingsproces volledig gedreven door de behoeften en feedback van onze klanten,” zegt Carina Resare, hoofd van de afdeling Research & Development.

Hogere efficiëntie
Een belangrijk aandachtspunt is de energie-efficiëntie. “Er zijn twee aspecten voor het creëren van een efficiëntere warmtewisselaar, legt Carina uit. “De warmteoverdracht moet worden gemaximaliseerd, terwijl de vervuiling van de warmtewisselaar moet worden geminimaliseerd.” De volgende generatie warmtewisselaars wordt gebouwd met een aantal eigenschappen die precies dat doen, zoals de CurveFlow™-oplossing van Alfa Laval. CurveFlow™ is een uniek plaatpatroon, ontwikkeld om de distributiezone te optimaliseren waardoor een gelijkmatigere stroming van media over de volledige plaat wordt gecreëerd. Dit neemt het risico op ’dode hoeken’ weg waardoor de kans op vervuiling wordt verminderd. “Met een ongekend niveau van efficiëntie kan de warmtewisselaar zijn werk doen met minder platen hetgeen betekent dat het toestel nog compacter is,” voegt Carina nog toe. “Na verloop van tijd zijn er ook minder reserveonderdelen nodig en wordt er minder energie verbruikt. Dit bespaart niet alleen geld maar het is ook goed voor het milieu.”

Betrouwbaar
Bij het opnieuw ontwerpen van de met pakkingen uitgevoerde platenwarmtewisselaars, heeft Alfa Laval er ook naar gestreefd om een betrouwbare werking te garanderen gedurende een lange levensduur. De unieke 5-puntsuitlijning van Alfa Laval is een voorbeeld van één van de eigenschappen die bijdragen aan de betrouwbare prestaties van de volgende generatie warmtewisselaars. Het systeem bestaat uit drie steunpunten aan de bovenkant van elke plaat en twee aan de onderkant die samen alle platen in de juiste positie houden als het pakket wordt samengeperst en terwijl het apparaat in bedrijf is. Het 5-puntsuitlijningssysteem voorkomt lekkage die zou kunnen leiden tot ongeplande onderbrekingen. Het biedt ook het bijkomende voordeel dat individuele platen makkelijker kunnen worden verwijderd voor reiniging en onderhoud.

Strenge vereisten
Met modellen ontwikkeld voor uiteenlopende toepassingen, variërend van water-water toepassingen op een lage temperatuur tot de meest veeleisende industriële posities, is Carina ervan overtuigd dat de nieuwe reeks constant zal voldoen aan de strenge vereisten van de klanten van Alfa Laval. “Idealiter zou de warmtewisselaar iets moeten zijn dat ze kunnen vergeten,” zegt ze. “Het zou gewoon betrouwbaar het werk moeten doen waarvoor het bedoeld is.” Onder de nieuwe eigenschappen van de volgende generatie warmtewisselaars van Alfa Laval, bevinden zich oplossingen die specifiek zijn ontwikkeld om het proces van openen, sluiten en verwijderen van platen voor onderhoud te vereenvoudigen. Eén daarvan is de ClipGrip™-pakking die beschikt over een verbeterd, robuust ontwerp dat zorgt voor een betere bevestiging aan de plaat en die niet los raakt tijdens het reinigen en onderhoud.

De lancering van de reeks nieuwe platenwisselaars gebeurt de komende jaren. De eerste fase bevat drie modellen: Alfa Laval T8, Alfa Laval T35 en Alfa Laval T25. Nieuwe modellen zullen continu worden geïntroduceerd gedurende dit jaar en 2019. Tegen 2020 zal de volledige productlijn van industriële platenwarmtewisselaars van Alfa Laval onderdeel zijn van deze performante productreeks.

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Alfa LavalMeer informatie