Nóg meer energie besparen met lichtsturing

Klemko Techniek produceert al decennialang componenten voor lichtsturing. Al in de jaren zestig werd de eerste schemerschakelaar gepresenteerd, gevolgd door aanwezigheids- en bewegingsdetectiesensoren in de jaren tachtig. Nick van de Klundert van Klemko Techniek vertelt over de meerwaarde van lichtsturingstechnieken, zelfs voor LED-verlichting. “Relatief eenvoudige sensoren kunnen al grote besparingen opleveren.”

LED-verlichting is in de basis natuurlijk al een energiezuinig alternatief voor conventionele verlichting, maar in combinatie met lichtsturing kan nóg veel meer energie worden bespaard. Dat wordt doorgaans nogal eens onderschat en kan grote besparingen opleveren, meent Van de Klundert. “De nieuwste sensoren schakelen niet alleen het licht aan of uit bij aanwezigheid, maar sturen de verlichting ook op basis van de hoeveelheid daglicht die een ruimte binnenvalt. Omdat het dimmen van LED-verlichting effectiever is dan bij conventionele verlichting, kan op een elegante wijze extreem veel energie worden bespaard. Zonder dat je het merkt.”

Een LED-sensor was tot voor kort lastig te implementeren in een bestaande situatie, vanwege het ontbreken van een nuldraad. Klemko Techniek heeft hier een oplossing voor gevonden. Van de Klundert: “We hebben een sensor ontwikkeld die een bestaande schakelaar één op één kan vervangen. Hij past ook in de reguliere inbouwdoos. Uitermate geschikt voor toepassing in bijvoorbeeld een toilet, berging en gang, maar ook in kleedkamers bij sportverenigingen. We maken het de installateur zo makkelijk mogelijk om de verlichting te verduurzamen door middel van lichtsturing.”

Speciaal voor koelhuizen heeft Klemko een lichtsensor ontwikkeld die ook functioneert bij extreme temperaturen. “In een koelhuis staan veelal stellingen voor voedselopslag. Kortom, veel obstakels,” stelt Van de Klundert. “Onze sensor, bekend onder artikelnummer 870060, combineert infrarood- met radartechnologie. De radar gaat dwars door alle obstakels heen, zodat de locatie van de sensor van ondergeschikt belang is. Hij kan zelfs tegen de achterwand geplaatst worden om het licht in te schakelen.”

Sta je op het punt een ruimte te verduurzamen met sensoren? Klemko Techniek staat installateurs en adviseurs graag te woord met passend advies. “We geven onze producten zoveel slimmigheden mee dat installateurs er snel mee uit de voeten kunnen en efficiënt met hun tijd kunnen omgaan,” besluit Van de Klundert.

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar KlemkoMeer informatie