Onderzoek naar legionellapreventie in de praktijk

Isso is een onderzoek gestart onder alle uitvoerders van richtlijnen en maatregelen om legionella te voorkomen. Dit grootschalige onderzoek met de naam ‘Drinkwater veiligheid’, moet aantonen waar en waarom het nog steeds mis gaat in de praktijk. Isso wil daar met constructieve oplossingen paal en perk aan stellen.

In Nederland worden jaarlijks maximaal 400 mensen ziek door een legionella-uitbraak, waarvan de helft de ziekte oploopt in ons land. Ongeveer 10 procent overlijdt aan de ziekte. De anderen houden hun leven lang ingrijpende klachten, zoals extreme vermoeidheid en geheugenstoornissen.

“Een legionella-uitbraak in Nederland roept vragen op,” stelt Irene van Veelen, Isso-projectcoördinator en deskundig in installaties rondom water. “Technisch gezien hebben we in Nederland alle kennis in huis om legionella te voorkomen. Bovendien zijn veel richtlijnen en maatregelen verplicht. Hoe kan het dan toch fout gaan? Daarop willen we via een landelijk onderzoek antwoorden hebben.”

Isso houdt het kwantitatieve onderzoek ‘Drinkwater veiligheid’ onder alle partijen die te maken hebben met legionellapreventie, waaronder opdrachtgevers, architecten, ontwerpers, beheerders en installateurs. Het onderzoek is anoniem. elanghebbenden hebben een uitnodiging ontvangen of kunnen meedoen via www.isso.nl.