Ook problemen door toename zonnepanelen in Zuid-Nederland

De forse toename van het aantal zonnepanelen plaatst energiebedrijf Enexis en netbeheerder TenneT ook in Zuid-Nederland voor grote problemen. Nadat eerder delen van Groningen, Drenthe en Overijssel door een zogenoemde congestie werden getroffen, doet zich deze situatie zich nu ook voor in Brabant en Noord-Limburg.

Het betekent concreet dat veertien stations in beide zuidelijke provincies mogelijk geen capaciteit meer beschikbaar hebben om stroom ‘terug te nemen’. TenneT en Enexis hebben hiervan dinsdag melding gemaakt bij de Autoriteit Consument en Markt. “Het energienet is nog niet overal berekend op de grote toestroom van terug te leveren energie,” aldus Enexis in een verklaring. “Op stations waar sprake is van (mogelijke) congestie moeten we nieuwe aanvragen helaas tijdelijk afwijzen.”

Het kost zeker vijf tot tien jaar om het netwerk structureel uit te breiden. Daarvoor moeten er nieuwe hoogspanningsstations komen en bestaande worden verzwaard. Ook moeten nieuwe hoogspanningsverbindingen worden aangelegd met dikkere kabels.