Optimale indoordekking

Mobiele communicatie neemt nog altijd toe. Het gaat dan niet alleen om een stijging in spraakoproepen, maar vooral ook om mobiel datagebruik. Om nog maar te zwijgen over de opmars van Internet of Things. Anderzijds worden gebouwen steeds beter geïsoleerd en wordt het voor providers steeds moeilijker om door te dringen tot ín een gebouw. Een probleem dat volgens Rogier Veltman van IP Active relatief eenvoudig gecoverd kan worden.

IP Active is een nog relatief jong bedrijf dat zich focust op het verbeteren van de indoordekking in gebouwen, zoals o.a. kantoren, distributiecentra, hotels en zorginstellingen. “De indoordekking in panden wordt een steeds groter probleem als gevolg van het duurzaam bouwen,” stelt Veltman. “Dat heeft milieutechnisch en energetisch natuurlijk vele voordelen, maar heeft als nadeel dat radio- en GSM-signalen moeilijk het gebouw kunnen binnendringen. Metaalcoating op ramen, beton- en staalconstructies, beiden reflecteren of absorberen de radiosignalen van het mobiele telefoonverkeer. Gevolg is dat de kwaliteit van de verbinding slechter wordt. Soms kan men de mobiele telefoon binnen het gebouw helemaal niet gebruiken.

In veel gevallen wordt daar tijdens het bouwproces niet bij stil gestaan en wordt het pas een issue als het pand in gebruik wordt genomen. Dan is het nog altijd niet te laat, maar beter is natuurlijk om gebouweigenaren / vastgoedontwikkelaars hier in een eerder stadium op te wijzen.”

Intern antennesysteem
Het beste moment om de indoordekking te meten, is direct na het wind- en waterdicht maken van een pand en voordat wordt gestart met het aanleggen van de interne voorzieningen, zegt Veltman. “We kunnen dan het intern antennesysteem grotendeels in de bestaande kabelgoten verwerken. Na de analyse berekenen we welke voorzieningen getroffen moeten worden om de indoordekking door het gehele gebouw te garanderen. We bieden een keur aan oplossingen, gaande van systemen over coax, glasvezel, UTP en zo verder. Het systeem is min of meer te vergelijken met een professioneel wifi netwerk. Voor de wat kleinere gebouwen bieden we ook plug-and-play oplossingen. De werking is gelijk: iedereen die zich in een gebouw bevindt, ongeacht de provider, kan gebruikmaken van het systeem.”

IP Active voorziet in een totaaloplossing, vanaf de analyse (site survey) tot de aanleg van het systeem. “Behalve in gebouwen verzorgen we bijvoorbeeld ook de indoordekking van parkeergarages voor zowel ondergronds bellen als de communicatie van laadpalen via 2G modules. In alle gevallen garanderen we een optimale indoordekking.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar IP ActiveMeer informatie