Papierverslindende werknemers MKB willen meer milieubewuste bazen

Volgens werknemers in het MKB doen hun bazen te weinig voor het milieu en moet er zuiniger met onze planeet worden omgegaan. Dit blijkt uit onderzoek van printfabrikant Epson. Dat medewerkers het zelf ook niet zo nauw nemen met het milieu blijkt uit hun printgedrag. Er wordt namelijk nogal wat papier verspild.

Uit het onderzoek komt naar voren dat zo’n 95 procent van de werknemers de bescherming van het milieu belangrijk vindt. Ook werkgevers zetten duurzaam ondernemen hoog op de agenda. In de praktijk blijkt er van die groene ideeën weinig terecht te komen. Over de gehele linie doet slechts 14 procent van alle organisaties zijn best om eco-initiatieven te ontplooien.

Circa 34 procent van de ondervraagde organisaties heeft milieuvriendelijk werken als agendapunt in de bedrijfsstrategie opgenomen. Eén op de vijf respondenten besluit pas milieuvriendelijk te ondernemen als het geen extra kosten oplevert. Als er een prijskaartje aanhangt, hoeft het voor hen namelijk niet.

Printprincipes in prullenbak
Ondernemers die hebben geïnvesteerd in milieuvriendelijk werken, geven toe dat ze dat vooral gedaan hebben om aan de wettelijke vereisten te voldoen. Volgens 45 procent van de ondervraagden is het laaghangende fruit inmiddels wel geplukt. Denk dan onder meer aan het gebruik van gerecycled papier en lagere elektriciteitskosten dankzij energiezuinige verlichting. Toch valt er nog veel meer winst te behalen, blijkt uit het onderzoek.

Hoewel werknemers klagen over hun bazen, blijken zij zelf allerminst brandschoon te zijn. Bij de printer gaan alle milieuvriendelijke woorden door de (papier)versnipperaar. Zo’n 46 procent van alle printopdrachten wordt na afdrukt te zijn, direct in de afvalbak gegooid. Ook zijn veel afdrukken voor zeer korte termijn nodig en belanden ze ook binnen no time in de prullenmand. Circa 10 procent van alle printjes wordt zelfs nooit opgehaald bij de printer.