Plan om wijk in Purmerend van gas af te halen is onrealistisch

De plannen van de gemeente Purmerend om woningen in de wijk Overwhere-Zuid van het gas af te halen, een vooraanstaand project in het kader van het landelijke Programma Aardgasvrije Wijken (PAW), zijn onrealistisch. Dat verklaren (oud-)ambtenaren van de Noord-Hollandse gemeente tegen het NRC. Ze noemen de planning van het project onhaalbaar en hebben zorgen over de betaalbaarheid.

In april van dit jaar ging de gemeenteraad akkoord met de plannen voor de tweede fase van het project. De eerste fase was een succes; Purmerend maakte als eerste gemeente van Nederland 88 bestaande particuliere koopwoningen aardgasvrij. Onderdeel van de vervolgplannen was dat uiterlijk 28 september 2021 genoeg bewoners hun huis aardgasvrij wilden maken.

Op 14 september liet verantwoordelijk wethouder Paul van Meekeren (Duurzaamheid, D66) echter weten dat hij de deadline verplaatste naar 31 januari 2022. Ambtenaren, van wie NRC er vier sprak en wier namen bekend zijn bij de redactie, stellen dat de wethouder al vorig jaar wist dat de septemberdeadline niet haalbaar was. Dat hij de planning toch doordrukte, had te maken met zijn wankele positie vanwege eerdere projectvertraging. (ANP)