Prijsverschil nieuwbouw en bestaande huizen loopt op

Nieuwbouwwoningen worden steeds duurder ten opzichte van bestaande woningen en staan veel langer te koop. WoningBouwersNL, brancheorganisatie voor ontwikkelaars en bouwondernemers, noemt deze scheefgroei een zorgwekkende ontwikkeling.

Landelijk is het prijsverschil tussen een nieuwbouw- en een bestaande koopwoning opgelopen tot gemiddeld 86.000 euro. Dat komt voor een deel door de sterk gestegen bouwkosten. Het duurt nu gemiddeld 58 dagen langer om een nieuwbouwwoning te verkopen dan een bestaande woning. Vooral de vraag naar nieuwe, dure appartementen is het afgelopen halfjaar hard gedaald, blijkt uit onderzoek.

“Wat de grootste zorgen baart, is dat in sommige regio’s nieuwbouw zich uit de markt lijkt te prijzen. Zo is het verschil in verkoopprijs van een gemiddelde nieuwbouwwoning met een bestaande woning in Zuid-Holland opgelopen tot maar liefst 228.000 euro”, schrijven de onderzoekers. In vrijwel alle provincies kreeg de nieuwbouwverkoop een zware klap het afgelopen halfjaar, met uitschieters in Friesland (min 66%), Zeeland (min 64%) en Drenthe (min 56%).

Doordat het slecht gaat met de verkoop van nieuwbouw, vallen bovendien veel bouwprojecten uit. Tevens worden er minder bouwplannen gemaakt, stelt de brancheorganisatie. Ze zegt dit “In het licht van het enorme woningtekort maatschappelijk gezien zeer onwenselijk” te vinden.

Volgens de bouwers betekent dit onder meer dat er meer kleine, goedkope appartementen moeten komen en minder ruime, duurdere exemplaren. Ook zou er veel meer ruimte moeten komen voor de bouw van gewone huizen. “Vooral aan de randen van dorpen en steden liggen veel mogelijkheden om via kleinschalige uitbreidingen, ‘een straatje erbij’, de woningbouw flink op te schroeven”, meent de organisatie. (via ANP)