Proef met restwarmte Britse supermarkt voor woningverwarming Oxford

In het Britse Oxford worden plannen gemaakt om de restwarmte van professionele  vriesapparatuur te hergebruiken voor woningverwarming. Door buurtsuper Saintsbury’s thermisch te verbinden met een aanliggende woonwijk, kunnen 146 woningen verwarmd worden. Dit plan levert volgens milieuplatform Rose Hill and Iffley Low Carbon een CO₂-reductie van ruim 70 procent op.

Voorlopig is dit plan nog toekomstmuziek, maar er is inmiddels wel vooronderzoek afgerond. Door een speciale installatie aan een warmwaterleiding te koppelen, kan water tot 25 graden Celsius verwarmd worden en de wijk ingepompt worden. In periodes – zoals de zomermaanden –  waarin minder warmte nodig is, kan de afgevoerde restwarmte tijdelijk in een ondergrondse buffer geparkeerd worden. Als het kouder wordt, kan de opgeslagen restwarmte gebruikt worden.

Kleine vergoeding
Zowel het gemeentebestuur van Oxford en de supermarkt zijn zeer te spreken over het vooronderzoek. De kosten van de installatie bedragen echter naar schatting 3 miljoen euro en de financiering ervan moet nog uitgezocht worden. Mocht het plan doorgang vinden, dan levert dat omwonenden een lagere energierekening op. Door een kleine vergoeding te vragen voor de restwarmte profiteert de supermarkt ook van het hergebruik. De restwarmte verdwijnt nu nog onbenut in de buitenlucht.