Real-time materieel tracking

Diverse usecases tonen aan dat er veel tijd verloren gaat naar het zoeken van materieel. Met de oplossingen van RAM track-and-trace is dat verleden tijd. Bovendien geeft het bouw- en installatiebedrijven nog veel meer inzicht; van het lokaliseren en inzicht in de draaiuren tot het (periodiek) onderhoud en keuringen. Bart Claes van RAM track-and-trace vertelt over de vele mogelijkheden om het economisch verlies van materieel te beperken.

RAM track-and-trace, onderdeel van RAM Mobile Data, legt haar focus nadrukkelijk op bouw-, installatie- en servicebedrijven. “Onze strategie is gebaseerd op het ontzorgen van onze klanten op het gebied van de inzet van zakelijke voertuigen, de productiviteit van mobiele medewerkers en het beheer van het materieel,” zegt Bart Claes. “De productiviteitsoplossingen zijn geschikt voor alle mogelijke typen rollend materieel, van graafmachines en kranen tot kostbaar gereedschap. Onze applicaties geven inzicht in voorraadbeheer waarbij de capaciteit versus actueel gebruik visueel wordt gemaakt. Naast lokaliseren biedt dat nog veel meer voordelen. Zo is er optimaal zicht op het effectief gebruik en kan onderhoud altijd op het juiste moment worden uitgevoerd. Ook is het mogelijk materieel intern vlot en correct door te belasten als het bijvoorbeeld over meerdere domeinen of projecten wordt ingezet voor een efficiënte kostenspreiding. De gebruiker kan precies zien waar materieel werd ingezet, wat de draaiuren zijn, enz.”

Afhankelijk van het doel en de behoefte wordt materieel voorzien van ofwel een RFID-tag of een blackbox. Bart Claes: “Onze actieve RFID tags zenden continu radiosignalen uit. Deze signalen worden opgepakt door onze base stations. Base stations kunnen zich bevinden in voertuigen, op bouwplaatsen, opslagplaatsen, enz.  Het base station zendt vervolgens de positie update van het materieel door. Onze blackboxes worden geplaatst in voertuigen of materieel met een accu. De blackbox, die tevens kan fungeren als base station voor de RFID-tags, fungeert ook als intelligente GPS locator en kan een groot aantal parameters registreren, zoals de draaiuren, het actueel gebruik, actuele kilometerstand via de boordcomputer, urenregistratie, enz. Het mooie van de blackbox is dat deze alle signalen opvangt van alle RAM track-and-trace RFID-tags, ook die van andere klanten van RAM. Al onze klanten zijn dus onderdeel van de community en fungeren als netwerk en sturen geanonimiseerd een update van de positie van de RFID-tags naar de RAM track-and-trace cloudomgeving. Onze klanten versterken dus elkaars signaal, zodanig dat er een eigen IoT-netwerk ontstaat op RFID.

Een tweede variant van blackbox is onze autonome tracker.  Deze tracker is batterij gevoed en communiceert standaard elke 2 uur autonoom via GPS zijn positie. Deze tracker heeft een levensduur van 3 jaar en is voorzien van vervangbare batterijen.”

Alle data wordt weergegeven in een overzichtelijk online dashboard, vervolgt Bart Claes. “Bedrijven hebben altijd real-time inzicht in de status en locatie van het materieel, zodanig dat het economisch verlies tot een minimum wordt beperkt. In combinatie met onze ritregistratie is er tevens inzicht in de gewerkte uren, de gemaakte kilometers en zelfs het rijgedrag van de medewerkers inclusief een door het keurmerk gevalideerde fiscale rittenadministratie.”

 

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar RAM track-and-traceMeer informatie