’s Werelds eerste E-schroevendraaier

Wiha verrast vriend en vijand met de introductie van ’s werelds eerste schroevendraaier met elektrische ondersteuning. Schroefklussen zouden volgens de fabrikant minimaal dubbel zo snel uitgevoerd kunnen worden. De zogeheten speedE bewijst onder meer zijn meerwaarde bij het werken in de installatietechniek, daar waar een schroefboormachine als zwaar en onhandig wordt beschouwd.

E- en W-installateur
Als fabrikant van gewone schroevendraaiers weet Wiha als geen ander dat het manueel schroeven veel meer coördinatie over het werk geeft. Ook is een conventionele schroevendraaier veel kleiner en lichter dan een schroefboormachine. Om die reden wordt in de installatietechniek tot op heden nog veelal met de hand geschroefd. Zeker bij grotere (elektrotechnische) installaties gaat veel tijd op in het aanschroeven van bijvoorbeeld de bedrading in schakelkasten en verdeelinrichtingen. Maar ook de W-installateur draait een ‘eind in de rondte’ bijvoorbeeld bij het vastzetten van leidingen. Het merendeel van de tijd komt er geen kracht aan te pas, want is de installateur bezig met schroeven verder in of uit te draaien. Pas als het moment van vastzetten wordt bereikt, wordt er echt kracht gevraagd.

Sneller en efficiënter
De speedE gaat uit van bovenstaand principe en zorgt voor een elektrische ondersteuning bij het in- en uitdraaien van schroeven. Een elektromotor ondersteunt het indraaien van schroeven tot 0,4 Nm om zo het materiaal te beschermen. Handmatig en met volledig controle kan de schroef vervolgens verder worden gefixeerd, net zoals bij een normale schroevendraaier. Met de speedE gaat het in- en uitschroeven minstens tweemaal zo snel in vergelijking met handmatig schroeven. Nadat de geïntegreerde materiaalbeschermingsfunctie bij 0,4 Nm wordt geactiveerd, kan gewoon handmatig en met volledig gevoel tot 8 Nm worden bijgesteld respectievelijk vastgedraaid. Op die manier kan de speedE® ook als volwaardige schroevendraaier worden gebruikt.

Gevoelige schroefwerkzaamheden
In combinatie met de Wiha VDE-geteste en veiligheidsgeïsoleerde slimBits kan speedE zonder gevaar gebruikt worden bij werkzaamheden onder spanning. De bewust fijn afgestelde krachtoverdracht- en momentcontrole in de elektrische stand betekent in het bijzonder bij gevoelige schroefwerkzaamheden een belangrijk voordeel voor de gebruiker. De elektrische ratelfunctie, die het continu overgrijpen bij handmatig schroeven tot het verleden laat behoren, draagt ook bij aan gezonder en efficiënter werken. Een geïntegreerd LED-lampje zorgt ervoor dat gebruikers ook in het donker uitstekend kunnen werken met speedE.

Zowel qua afmetingen als gewicht is speedE® vergelijkbaar met een normale schroevendraaier. Dat maakt ‘s werelds eerste E-schroevendraaier van Wiha met zijn compacte, lichte design tot de ideale mobiele schroefhulp in de meest uiteenlopende branches en toepassingsgebieden. Wiha belooft dat op één acculading tot 800 elektrische schroefverbindingen kunnen worden gerealiseerd.

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar WihaMeer informatie