
ProRail is het spoor bijster. De spoorbeheerder heeft noodgedwongen een onderhoudsklus in Dordrecht moeten afbreken wegens een te late materiaallevering. De aantrekkende bouwsector is een bedreiging voor ProRail dat geconfronteerd wordt met materiaalschaarste en oplopende prijzen. De spoorbeheerder vreest dat deze obstakels steeds vaker voorkomen in de toekomst.
ProRail staat onder grote druk en heeft een intensieve onderhoudsplanning op stapel staan. Het is echter nog maar de vraag of deze doelstellingen behaald worden. Naast een tekort aan materialen kampt de spoorbeheerder ook met oplopende inschrijfprijzen bij tenders. Voor 2018 staat een flink aantal onderhoudsklussen op de planning. Om de topdrukte in goede banen te leiden, kiest men ervoor om langere buitendienststellingen aan te houden en om werk-met-werk te maken.
Op het spoor tussen Roosendaal en Dordrecht is deze zomer 225 meter spoor volledig vervangen en zouden de wissels ook direct worden aangepakt. Inderdaad ‘zouden’, want de wissels waren niet voorradig waardoor de klus is afgeblazen.
Knelpunt
ProRail wacht nu op een nieuwe buitendienststelling om de klus te combineren en alsnog af te maken. Naar verwachting wordt dat 2018. Een kleine tegenvaller zonder noemenswaardige problemen, maar de spoorbeheerder vreest serieuze problemen als deze schaarste aanblijft. Het vervangen van verdachte wissels kan namelijk niet wachten.
Er zijn op de Nederlandse markt maar een beperkt aantal hoofdaannemers die op het spoor mogen werken, maar die werken weer met 3.000 onderaannemers. Ook op dat vlak is sprake van krapte, merkt ProRail. De spoorbeheerder wijt het knelpunt aan de aantrekkende markt. Er zijn slechts twee leveranciers voor wissels. Deze partijen krijgen vervolgens ook allerlei opdrachten uit Parijs en Duitsland. De crisis lijkt voorbij en daar profiteren leveranciers van, terwijl ProRail daar nu de dupe van is.