Toegang tot de krachtigste BIM tools voor de installatiebranche

Engineeren in BIM neemt een steeds grotere vlucht als gevolg van de ontwikkelingen in de bouw. Het bouwtempo ligt ongekend hoog, terwijl faalkosten tot een minimum moeten worden beperkt. Dat vraagt om meer samenwerking en duidelijkheid in het voortraject om goed voorbereid te kunnen starten. BIM is daarvoor een uitgelezen methodiek. Voor fabrikanten is er dus alles aangelegen dat hun producten digitaal beschikbaar zijn in BIM. Charles Lekx van Stabiplan legt uit hoe MEPcontent – ofwel de BIM bibliotheek voor MEP engineers – als BIM content platform kan fungeren.

Sinds 1990 neemt Stabiplan een vooraanstaande positie in Europa in als het gaat om de ontwikkeling van Revit en CAD gebaseerde ontwerpsoftware voor de installatietechniek. “Ons product Stabicad is multiplatform en afgestemd op de lokale behoeften en wensen van de MEP engineer, adviseur en modelleur om de BIM workflow van concept tot detail te ondersteunen,” vertelt Lekx. “Bij grote projecten zoeken betrokken partijen in het voortraject steeds meer de samenwerking. Er zijn veel meer partijen betrokken bij het ontwerpproces dan voorheen om een gebouw sneller en efficiënter te realiseren. Het virtueel bouwen met BIM speelt daarin een grote rol. Onze Stabicad software sluit naadloos aan op de BIM workflow.”

image004

Denken in systemen
Stabiplan houdt zich al sinds jaar en dag bezig met het ontwikkelen van software voor de MEP engineer en is tevens initiator van de BIM-bibliotheek MEPcontent. Lekx: “Naast software zoals Stabicad heeft een installateur, modelleur of adviseur behoefte aan top kwaliteit content/data. De MEP engineer kan een bepaald product selecteren vanaf het MEPcontent platform en heeft zodoende direct alle informatie beschikbaar. Inmiddels bevat onze database meer dan 500.000 producten van ruim 270 fabrikanten in de installatiesector. Dat gaat van kleine componenten zoals een afsluiter tot aan een complete cascadeopstelling van ketels en alles daartussen. In de loop der jaren is de content explosief gegroeid. Nu zien we ook interesse vanuit de elektrotechnische sector.” Er komt steeds meer content beschikbaar vanuit de elektrotechniek om ook daar het engineeringsproces eenvoudiger te laten verlopen. Om dit proces te faciliteren heeft Stabiplan apps ontwikkeld. “Zo hebben we recent de ABB switch-range-configurator app gelanceerd om niet alleen een bepaalde samenstelling te maken, maar deze ook direct te kunnen implementeren.”

ABB5-bewerkt2

Volgens Lekx wordt de MEP engineer geacht steeds meer in systemen te denken. “Behalve losse componenten kan de MEP engineer een compleet systeem selecteren in onze bibliotheek. Alle benodigde componenten worden dan automatisch geselecteerd. Met dank aan de samenwerking tussen fabrikanten die samen die complete systemen aanbieden op ons platform. En zo doen we er alles aan om het leven van de MEP engineer makkelijker te maken.”

Meer weten?
Zelf ervaren hoe de MEPcontent BIM bibliotheek kan helpen bij installatie projecten? Maak een gratis account aan op MEPcontent.eu en download de producten die u wenst te gebruiken in uw project. Ook wanneer u de gratis apps zoals die van ABB of SANHA wil proberen kan een account aangemaakt worden. De apps zijn beschikbaar op store.mepcontent.eu en te installeren om te gebruiken in AutoCAD (MEPcontent browser app) of Revit (alle andere apps).

 


Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Stabiplan Meer informatie