Trends en innovaties in compressortechniek

BITZER_ECOLINE+

 

De gasbubbel raakt langzaam uitgeput. Ook Bitzer, de grootste onafhankelijk producent van compressoren voor de koudetechniek, aircosystemen en warmtepompen is zich daar ten volle van bewust, en investeert in nieuwe oplossingen met alternatieve koudemiddelen. We gaan in gesprek met Ruud van Dissel van Bitzer Benelux. Hij praat ons bij over de laatste trends en innovaties in compressortechniek. Volgens hem staan we aan de vooravond van een aantal grote veranderingen.

Compressorfabrikant Bitzer ontwikkelt en produceert compressoren voor de koudetechniek, aircosystemen en warmtepompen met een complete range aan scroll-, zuiger- en schroefcompressoren. Bitzer is van oorsprong een Duits bedrijf met de hoofdzetel in Sindelfingen, maar heeft in totaal 34 vestigingen en fabrieken verdeeld over de wereld; van Europa, de Verenigde Staten en Brazilië tot in China. “We zijn een innovatief bedrijf, waarbij de focus ligt op drie pijlers: alternatieve koudemiddelen, energiehuishouding en intelligente besturing, bewaking en regeling,” zegt Ruud van Dissel. “We leveren van oudsher veel systemen voor supermarkten. In deze sector zijn de traditionele koudemiddelen reeds vervangen door koelsystemen op CO2. De warmte uit de koeling kan dan tevens ingezet worden om de winkel te verwarmen. CO2 leent zich daar prima voor.”

 

Bitzer Academy
Om installateurs te trainen in de nieuwe HVAC technieken, heeft Bitzer een eigen Academy opgericht. Van Dissel: “We laten installateurs, adviseurs en eindgebruikers hier kennis maken met de laatste technieken in koel- en verwarmingssystemen. Denk aan specifieke compressoren voor warmtepompen, solar warmte absorptie technieken, ijsbuffers onder de grond en technieken voor warmte-kracht oplossingen, zoals Organic Rankine Cycle, waarbij compressoren worden ingezet als Expander die elektra opwekken. Kortom, alles om een energetisch goede HVAC oplossing te engineeren. Zo verzorgen we een training in bijvoorbeeld CO2 toepassingen, maar ook andere natuurlijke koudemiddelen zoals ammoniak en propaan. Ook verzorgen we trainingen in nieuwe besturingssystemen voor compressoren en frequentieregelingen.”

SCHAUFLER_Academy

Volgens Van Dissel vraagt de gebouwde omgeving om steeds grotere warmtepompen. “Voor het ziekenhuis in Maastricht hebben we recent vier grote schroefcompressoren geïntegreerd in het systeem. Overal waar koeling benodigd is, zijn onze compressoren te vinden. Behalve in supermarkten en grote ziekenhuizen, zijn we ook sterk vertegenwoordigd in de agrarische sector, in koel- en vrieshuizen, voedselopslag en utiliteitsgebouwen. Daarnaast zijn ook de NS dubbeldekkers uitgerust met onze compressoren en worden ze geïmplementeerd in allerhande toepassingen in de scheepvaart, jachten, industrie en transport. Kortom, op de achtergrond zijn we bijna overal aanwezig.”

 

 


Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Bitzer Meer informatie