Van Excel naar PIM (en meer)

Per 31 december 2019 stoppen 2BA en InstallData met het inlezen van artikel- en productdata vanuit een Excel-datasheet. Om de boot niet te missen, is het voor producenten en leveranciers in de bouw- en installatiebranche belangrijk om nog dit jaar over te stappen op een PIM-oplossing. Daarnaast eisen de datapools steeds betere en rijkere data. Een PIM biedt volgens Anita van den Heuvel van Compano uitkomst.

Data is absoluut de sleutel voor succesvolle verkoop. Daarbij helpt een PIM-software (Product Informatie Management) om artikelen te structureren en digitaal te verrijken, zegt Van den Heuvel. “De informatie die je vastlegt in het PIM vertelt in feite alles over het product. Het maakt het PIM-systeem tot de centrale bron voor alle marketingtoepassingen. Vanuit één systeem (PIM) kun je direct data exporteren naar de website, webshop, datapool, naar een marketplace of naar Indesign om een catalogus samen te stellen. Het zijn slechts enkele voorbeelden hoe je efficiënt en effectief dezelfde data gebruikt. Groot voordeel is, dat wijzigingen in het digitale product direct worden meegenomen over alle kanalen. Als er bijvoorbeeld een prijs verandert, hoef je dat alleen maar in het PIM-systeem aan te passen. Alle afdelingen binnen een organisatie hebben bovendien altijd de meest actuele informatie ter beschikking.”

Compano is een Nederlands softwarebedrijf dat zich al ruim twintig jaar volledig toespitst op de ontwikkeling van softwareoplossingen voor de bouw- en installatiebranche. “We leveren een oplossing voor MDM, ERP, calculatiesoftware en PIM. Alle software ontwikkelen we in eigen huis,” benadrukt Van den Heuvel. “Specifiek voor de installatiebranche is de ETIM classificatie standaard geïntegreerd in ons PIM systeem. Dat maakt het PIM ook voor kleinere bedrijven interessant, zeker nu 2BA en InstallData hebben aangegeven Excel sheets niet meer te accepteren. Speciaal voor die doelgroep hebben we PIM-Basis geïntroduceerd. Hierin kunnen producten gemakkelijk conform ETIM worden geclassificeerd en gepubliceerd worden naar de datapool(s). Iedere week wordt de classificatie geactualiseerd in ons PIM, zodat de digitale producten altijd conform ETIM standaarden zijn. Het PIM gaat overigens verder dan alleen platte data vastleggen. Alle bijlagen, testrapporten, afbeeldingen en video’s kunnen we aan het digitale artikel vastknopen.”

De informatie in het PIM systeem kan volgens Van den Heuvel heel eenvoudig uitgewisseld worden. “Het PIM kan overweg met alle uitwisselformaten en internationale standaarden in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Met ruim twintig jaar ervaring weten we hoe fabrikanten, groothandels en installateurs werken. Daar spelen wij op in met onze softwareoplossingen. We hebben bij Compano veel ervaring in het omgaan met verschillende talen en het distribueren in internationale formaten. Het is anno 2019 belangrijker dan ooit om het digitale assortiment op orde te hebben en houden en snel te kunnen inspelen op het vermarkten van nieuwe producten om de concurrentie een stapje voor te blijven. Een PIM is dan een must. Behalve een single source of truthbespaart een PIM ook tijd, omdat alle data direct beschikbaar en toepasbaar is voor allerlei doeleinden. Het is een oplossing die zich snel terugverdient en direct rendement oplevert.”

 

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar CompanoMeer informatie