Verlichting als totaalconcept

Er komt steeds meer aandacht voor de verlichting in een gebouw. Logisch ook, want het is bewezen dat een goed verlichtingsplan bijdraagt aan het comfort en welbevinden van de gebouwgebruikers. Dat zegt Clemens Veldscholten van Fagerhult. Hij zoomt in op de laatste nieuwe ontwikkelingen en innovaties die Fagerhult tijdens Light + Building in Frankfurt heeft gepresenteerd, de grootste verlichtingsbeurs ter wereld.

Duurzaam verlichtingsplan
Fagerhult ontwikkelt, produceert en verkoopt professionele verlichtingsoplossingen voor kantoren, scholen, winkels, industrie en de zorg. Uiteraard heeft Fagerhult ook een breed assortiment voor het verlichten van de buitenomgeving “We behoren tot de Fagerhult Groep, marktleider in Scandinavië en een van ’s werelds meest toonaangevende verlichtingsbedrijven, met ongeveer 3.300 medewerkers en vestigingen in 25 landen over de hele wereld,” zegt Veldscholten. “Omdat er tegenwoordig steeds meer aandacht uitgaat naar de verlichting in gebouwen, worden we vaak al in een vroeg stadium bij een project betrokken. In nauw overleg met de opdrachtgever, architect, adviseur en installateur komen we zo tot een duurzaam en energie-efficiënt verlichtingsplan waarbij een zo groot mogelijk gebruiksgemak, comfort en kwaliteit centraal staan. We fungeren steeds meer als kennispartner waarbij we van plan tot en met realisatie/ aftersales samen optrekken.”

LED-technologie
Als we kijken naar de hedendaagse verlichtingsinstallaties dan is er volgens Veldscholten nauwelijks meer plaats voor traditionele verlichtingsoplossingen. “Sinds enkele jaren vertrouwen wij volledig op de LED-technologie. Onze standaard is een lichtplan gebaseerd op 100% LED met een zo hoog mogelijke efficiëntie en comfort gecombineerd met een zo laag mogelijke milieu belasting. Ook in onze bedrijfsprocessen hechten we grote waarde aan mens en natuur. De energie voor onze productieprocessen wordt grotendeels duurzaam opgewekt en we maken gebruik van zoveel mogelijk recyclebare materialen. Dat sluit ook mooi aan bij de trend in de bouw; nadenken over circulaire oplossingen. Een onderwerp dat steeds vaker een rol speelt bij zowel nieuwbouw als renovatietrajecten.”

Intelligente verlichtingsconcepten
Tijdens Light + Building eind maart in Frankfurt heeft Fagerhult weer een aantal nieuwe concepten gelanceerd. Volgens Veldscholten groeit de vraag naar slimme intelligente verlichtingsconcepten. “De lichtsturing- en lichtmanagementoplossingen zitten vervat in onze e-Sense oplossingen, een compleet programma energie-efficiënte lichtsturingssystemen. Het is de eenvoudige, snelle keuze voor de installatie van lichtregeling op maat en naar behoefte van de gebruiker. e-Sense staat voor eenvoud, effectiviteit, ergonomie en zuinigheid.” U kunt kiezen voor aanwezigheidsdetectie of een geavanceerd systeem waarbij het licht u volgt, zoals e-Sense Move. Of stuurt u het licht liever met uw smartphone? Fagerhult biedt voor elk project een passende oplossing.

Tunable white
“De nieuwste ontwikkeling e-Sense Organic is zo’n voorbeeld van een slimme plug and play lichtbesturingsoplossing met intelligente infrarood-sensortechnologie in elk armatuur. e-Sence Tune daarentegen is onze tunable white oplossing waarmee de kleurtemperatuur en intensiteit van de verlichting naadloos kan worden afgestemd op de taken die in een bepaalde ruimte worden uitgevoerd. Zo geeft de verlichting een wezenlijke bijdrage aan het welbevinden van de gebruiker; hij presteert en functioneert beter.”

Fagerhult is volgens Veldscholten ook sterk in decoratieve verlichtingsoplossingen. “Tijdens Light + Building hebben we bijvoorbeeld de Skywalker gepresenteerd, een speelse combinatie van twee vormen in hetzelfde armatuur én reeds bekroond met een Red Dot Award, alsmede de Devina en Pozzo Scale. Zo kunnen we ook de architectonische kant in lichtprojecten op een goede manier invullen.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar FagerhultMeer informatie